Onsdag la Federal Reserve frem deres rentebeslutning.

Det var i forkant ikke ventet at den amerikanske sentralbanken ville røre styringsrenten, som har ligget i intervallet 0 til 0,25 prosent siden 15. mars, altså rundt starten av pandemien.

Tidligere er det varslet at styringsrenten vil ligge i dette intervallet ut 2023. Det ble også resultatet onsdag fra en enstemmig sentralbankkomite.

I en melding fra sentralbanken skriver komiteen at bedring i økonomien og arbeidsledigheten har sakket ned litt de senere månedene, med svakhet konsentrert i sektorer som er hardest rammet av pandemien.

– Svakere etterspørsel og tidligere nedgang i oljepriser har holdt nede vekst i konsumprisen, står det i pressemeldingen.

I påvente av pressekonferansen klokken 20:00 norsk tid, falt samtlige nøkkelindekser på Wall Street. Før sentralbanksjefens tale var fordelingen slik:

  • S&P 500 ned 1,57 prosent
  • Dow Jones ned 1,23 prosent
  • Nasdaq ned 1,25 prosent.

Spenning knyttet til uttalelser

Det har likevel vært spenning knyttet til møtet onsdag, da flere Fed-medlemmer har diskutert om pengepolitikken burde strammes inn dersom inflasjonen tar seg opp.

Federal Reserve kjøper obligasjoner for minst 120 milliarder dollar hver måned, for å støtte økonomien og for å holde rentene lave.

Sentralbankkomiteen uttalte onsdag at den vil fortsette med disse støttekjøpene. Klokken 20:30 holdt sentralbanksjef Powell en pressekonferanse.

– Veien foran oss er veldig usikker, sa Powell og viste til at forbedringen i økonomien nå går saktere.

Powell viste til at arbeidsledigheten har fått en oppsving, og at en halv million arbeidsplasser har forduftet i hotell- og restaurantbransjen.

På lang sikt sier han at sentralbanken ønsker maksimalt med mennesker i arbeid, og at inflasjonsmålet på rundt 2 prosent er ivaretatt. Nå ligger inflasjonen noe under dette målet.

Sentralbankensjefen sa også at obligasjonskjøpene ikke skal røres før man ser betydelige økonomiske fremskritt.

Ville ikke kommentere Gamestop-short særskilt

Flere journalister spurte om hvordan sentralbanken anså uro i aksjemarkedene, og viste til interessen rundt Gamestop-aksjen. Aksjen er onsdag opp over 100 prosent et par timer ut i handelen i USA.

Verdien tilskrives en klassisk «short-skvis», som er anført av deltakere på nettforumet Reddit.

Powell sa han ikke ønsket å diskutere enkeltselskaper. Han la til at når det kom til finansiell stabilitet, så ligger sentralbankens oppmerksomhet i all hovedsak rundt arbeidsmarkedet og inflasjonsmål.

– Vi ser også på en rekke andre ting, men vårt overordnede mål er å styrke økonomien slik at det finansielle systemet er sterkt nok mot alle typer sjokk, sa Powell.

Sentralbanksjefen sa videre at det er mange ting som går inn i hvordan man verdsetter en aksje, og at dette ifølge ham den senere tiden har handlet mer om optimisme rundt smittetall og vaksiner, enn det har om pengepolitikk.

Da han ble utfordret videre på bobletendenser på aksjemarkedet sa Powell at han ikke kunne utelukke at sentralbanken skulle se på dette, men at han ikke kunne si noe om hva som i så fall ville være aktuelt.

Venter redningspakke

Analytikere i Bank of America sa i forkant av avgjørelsen at de ikke venter at sentralbanken skal roe ned på obligasjonskjøpene før andre halvår 2022, men at dette kan skje tidligere dersom en stimuleringspakke kommer på plass tidlig i år.

President Biden la frem sin redningspakke natt til 15. januar, men det er ventet at han vil ha utfordringer med å sluse denne gjennom Kongressen på grunn av omfanget.

Den er foreløpig på 1900 milliarder dollar, tilsvarende ni prosent av amerikansk brutto nasjonalprodukt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.