Onsdag kveld norsk tid ble det klart at den amerikanske sentralbanken holder renten uendret, som forventet. Renten er nå i intervallet 1,75 til 2,0 prosent.

Markedet var imidlertid i uro i forkant av rentebeslutningen. Marketwatch satte spørsmålstegn ved hvorvidt det var snakk om «stille før stormen, eller stille før mer stille». Sistnevnte ser foreløpig ut til å være korrekt.

Kort tid før beslutningen var to av de ledende indeksene på den amerikanske børsen ned, og forble nede også etter beslutningen kom. Teknologitunge Nasdaq holdt seg imidlertid grønn mye grunnet Apples solide kvartalstall som ble presentert tirsdag.

Sterk økonomi

– Økningen i antall arbeidsplasser har vært gjennomsnittlig sterk de siste månedene, og arbeidsledigheten har holdt seg lav. Husholdningsforbruk og forretningsinvesteringer har vokst kraftig, sa banken, og uttalte at økonomien er sterk.

Ifølge Marketwatch har økonomien hatt en vekst på 4,1 prosent det siste kvartalet. Økonomer mener dette er rask nok vekst til å holde arbeidsledigheten nede og øke presset på lønninger.

Inflasjon er noe høyere, men holder seg rundt bankens to-prosents-mål.

Sentralbanken økte renten i både mars og juni, og har to ytterligere økninger planlagt i 2018. President Donald Trump på sin side har lagt press på sentralbanken for å hindre renteøkning. Han sa ifølge Marketwatch at han «ikke var begeistret» for innstramninger.(Vilkår)

Konsernsjefer om NHO-forslaget: – Viktig debatt!
Konsernsjefene i Orkla og Tine, Peter A. Ruzicka og Hanne Refsholt, kommenterer NHO-utspillet om å fjerne selskapsskatten under et arrangement på Norway Cup.
01:24
Publisert: