Ligaens leder Matteo Salvini og M5S-leder Luigi Di Maio sier dette i en felles uttalelse sendt av M5S etter en dag med intense regjeringsforhandlinger.

Flere medier siterte torsdag kveld partikilder som opplyser at partiene er enige om en ny avtale om å danne regjering.

Regjeringen skal som tidligere planlagt ledes av juristen Giuseppe Conte, opplyser kilder i Femstjernersbevegelsen til nyhetsbyrået DPA. Han har fra før ingen politisk erfaring og regnes som en kompromisskandidat ettersom både Salvini og Di Maio ønsket statsministerposten.

Salvini skriver i en Facebook-melding at de to partiene de siste timene har jobbet hardt for å danne en regjering.

Flertall

Ligaen og M5S har til sammen flertall i nasjonalforsamlingen etter valget i mars.

Forsøket på å stable på beina en koalisjonsregjering ble gjenopptatt onsdag etter at det havarerte sist helg. Det skjedde da president Sergio Mattarella nektet å godkjenne partienes foretrukne finansministerkandidat, Paolo Savona. Han er en uttalt motstander av euroen, og Mattarella begrunnet sitt veto med frykt for uro i finansmarkedene.

I den nye koalisjonsavtalen er Savona fortsatt tiltenkt en rolle i regjeringen, men med ansvar for europeiske anliggender, ifølge italienske medier.

Økonomiprofessor

Ifølge kildene er økonomiprofessoren Giovanni Tria foreslått som finansminister. Han skal ikke være medlem av noe politisk parti og regnes ikke som en tilhenger av å trekke Italia ut av eurosonen, ifølge tenketanken Teneo.

President Mattarella ga mandag den EU-vennlige økonomen Carlo Cottarelli i oppdrag å danne en teknokratregjering fram mot et mulig nyvalg. Det vakte kraftige protester fra Di Maio og Salvini.

La opp til nyvalg

Onsdag opplyste Mattarella at han og Cottarelli avventet situasjonen for å se om det kunne oppnås politisk enighet rundt ny regjering, uten å nevne spesifikt noe om hvilke parter det var snakk om.

Salvini avlyste torsdag flere arrangementer i Nord-Italia og dro til Roma for regjeringssamtaler med M5S-leder Luigi Di Maio.

De to EU-skeptiske partiene M5S og Ligaen gjorde det klart at de akter å bruke sitt parlamentariske flertall til å sette kjepper i hjulene for en eventuell teknokratregjering oppnevnt av Mattarella. En slik løsning ville trolig endt med nyvalg til høsten og nærmest garantere styrket oppslutning rundt de to partiene.(Vilkår)