USA har nå «solid» etterretning på at Putin blir stadig mer frustrert, og at han har hatt sinneutbrudd mot personer i sin innerste krets i Kreml, får NBC News opplyst av ikke-navngitte kilder.

Eksperter ser flere tegn på at nettet snører seg rundt Putin:

  • Russland har fortsatt ikke klart å ta Kyiv – og britisk etterretning mente mandag å kunne bekrefte at russerne møter både hard militær motstand og logistikkproblemer, slik ukrainere en stund har hevdet. Andre store byer er også fortsatt under ukrainsk kontroll.
  • Imens har Vestens økonomiske krigføring, med en rekke straffesanksjoner, blitt trappet ytterligere opp og rammer for alvor nå den russiske økonomien: Rubelen har stupt og sentralbanken innførte mandag 20 prosents styringsrente i en ekstraordinær beslutning, samtidig som russerne har flokket til minibanker for å ta ut penger.

  • Og mens Europa tar til gatene og Vesten nå forsyner ukrainerne med våpen, synes krigen også stadig mer upopulær på Putins hjemmebane – der fremtredende personer, inkludert noen oligarker, har talt invasjonen imot, og et tusentall demonstranter er blitt arrestert.

Putins spagat

Jakub M. Godzimirski, Russland-ekspert og forsker i Nupi, mener Putin står i en spagat i Ukraina:

– Skal Putin få erstattet Zelenskyj med en prorussisk, Quisling-aktig figur, så kan han ikke gå for brutalt til verks. Da får han uansett hele befolkningen imot seg, sier Godzimirski.

– Et annet dilemma for Putin er den vestlige verdens mobilisering. Når han setter inn tyngre militære skyts, blir reaksjonene desto sterkere, sier forskeren.

De økonomiske straffereaksjonene mot Russland fortsetter å trappes opp tirsdag. Mastercard og Visa blokkerer nå russiske bankkort, Storbritannia har sanksjonert mot Sberbank, og listen med rammede oligarker vokser stadig.

Frankrikes finansminister varsler at de akter å «fremkalle sammenbrudd i den russiske økonomien».

Isolert og paranoid

Russlands president presses nå også på hjemmebane, og det øker risikoen for at han vil isolere seg mer, ifølge professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole.

– Da kan han også bli mer og mer paranoid. Dermed blir situasjonsforståelsen mer grovkornet og unyansert. Da er det ikke like lett å ta kloke og strategiske valg, sier Heier.

– Det er ikke bra for stabiliteten i Russland. Det øker uforutsigbarheten innad i regimet som har verdens største atomvåpenarsenal, sier han.

Dette arsenalet begynte Russland å rasle med søndag, da myndighetene meldte at de økte atomvåpenberedskapen som en respons på den vestlige motstanden.

Både forsvarseksperter og vestlige etterretning mener det er åpenbart at Putin har undervurdert motstanden han ville møte i Ukraina.

Pessimistiske etterretningsanalyser, dersom de fantes, ser ut til å ha forsvunnet et sted på veien i beslutningskjedene som går opp til presidenten, mener Heier.

Tormod Heier, oberstløytnant i Hæren og professor ved Forsvarets høgskole.
Tormod Heier, oberstløytnant i Hæren og professor ved Forsvarets høgskole. (Foto: Sigurd Fandango)

– Det er ganske typisk for autoritære stater: Man er redd for konsekvensene av å presentere informasjon som ikke stemmer overens med virkelighetsforståelsen på toppen, sier Heier.

Tør ikke spå Putins respons

Han tror det for russerne nå er avgjørende å ta Volodymyr Zelenskyj, Ukrainas president, som har klart å mobilisere både ukrainere og vestlige ledere til å slå ring om landets motstandskamp.

– Zelenskyj er blitt selve symbolet på den sterke ukrainske forsvarsviljen – en vilje russerne har feilvurdert. Derfor er han så viktig å få tatt, sier Heier.

Han tror ikke Putin er villig til å akseptere den ydmykelsen det vil innebære å gjøre retrett.

– Han er villig til å sette inn mye mer militær styrke, og utøve en maktbruk som, sett med vestlige øyne, ikke er proporsjonal.

Godzimirski tør ikke spå utfallet dersom Putin omsider føler seg presset opp i et hjørne.

– Vi har å gjøre med en mann som det er vanskelig å forutsi hvordan vil respondere, sier forskeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.