Det åpne brevet er publisert i Islands Business av visepresident Seini Nabou fra landets opposisjonsparti National Federation Party, skriver NRK.

I brevet ber Nabou kronprinsen om å be Norge hjelpe Fiji, så stillehavsøya får beholde sin «stolte, rike plass i verden». Det mener Nabou kan gjøres ved at Norge kutter utslippene og reduserer utvinningen av fossilt brensel.

«Samtidig som mange, som meg, applauderer Norge for å være en av de første industrialiserte nasjonene som formelt ratifiserte Parisavtalen, vet vi også at Norge går aktivt inn for å åpne Arktis for oljevirksomhet.», heter det i brevet.

– Også opptatt av klima

Formålet med kronprinsbesøket til Tonga, Fiji og Samoa var blant annet å «styrke partnerskap med øystater i Sør-Stillehavet for fremme av felles interesser i FN og i internasjonalt samarbeid, herunder hav og klima, fred og sikkerhet». Kronprinsen lander i Norge fredag etter å ha vært på reisefot i om lag halvannen uke.

– I likhet med brevskriveren er regjeringen også opptatt av klima. Norge var blant de første til å ratifisere Parisavtalen. Den peker på at klimautfordringen bare kan løses gjennom et globalt samarbeid, sier statssekretær Rikard Gaarder Knutsen i Olje- og energidepartementet til kanalen og sier han ikke svarer på vegne av kronprinsen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.