Over 3900 mennesker er bekreftet drept av politiet siden Rodrigo Duterte ble innsatt som president i fjor sommer; Amnesty mener det er nesten det dobbelte.

Duterte, som går under navnet «tukteren» og «hevneren», ble valgt på løftet om å slå hardt ned på narkotikabander.

– Det er tre millioner narkotikabrukere. Jeg vil med glede slakte dem alle sammen, sa han på en pressekonferanse i fjor høst.

FN og menneskerettighetsorganisasjoner mener at Dutertes politikk har ført til en voldsspiral i samfunnet.

«Begynner å se lyset»

Duterte har hatt stor støtte hos velgerne. Oppslutningen har falt fra 67 prosent i juli til 48 prosent i den siste meningsmålingen, som ble utført i slutten av september.

– Det er oppmuntrende at det filippinske folket begynner å se lyset. Nå ser de hvem Duterte egentlig er. Han er en uhøflig lystløgner som mangler moral – en korrupt, tidligere borgermester som er fullstendig inkompetent til å lede en nasjon, sier senator Antonio Trillanes til GMA News.

Drapet på en 17-åring i august har ført til full etterforskning og en senatshøring. Politiet påsto han ble drept etter han motsatte seg arrest.

Overvåkningsvideoer viser han ble arrestert og drept av hva som mange politikere filippinere karakteriserer som dødsskvadroner i politiets egne rekker.

Drapet har skapt kraftige reaksjoner på Filippinene.

– Dutertes autoritære styringsform har mistet støtte. Meldingen fra det filippinske folket er tydelig. Duterte kan ikke styre landet basert på frykt, løgn og drap, sier senator Risa Hontiveros i en kommentar.

Filippinenes president Rodrigo Duterte har mistet oppslutning hos det filippinske folk.
Filippinenes president Rodrigo Duterte har mistet oppslutning hos det filippinske folk. (Foto: Ted Aljibe/AFP/NTB Scanpix)

Fratas «retten til å drepe»

Denne uken har Duterte fratatt 160.000 politi fullmakter til å skyte for å drepe. Nå er det Philippine Drug Enforcement Agency, med 1800 politimenn, som skal overta «kampen mot narkotika».

EU har kritisert Duterte. President Donald Trump sa at Duterte har gjort en «fantastisk jobb» i kampen mot narkotika. Duterte har bygd tettere bånd til Russland og Kina siden han ble innsatt som president. Ingen av disse landene har som vane å kritisere andre land.

Denne uken sa han at Russland har gitt Filippinene over 5000 av automatvåpenet AK-47, ammunisjon og militære kjøretøy. Dette er for å hjelpe Filippinene i kampen mot islamske militante grupper i den sørlige delen av landet, ifølge Duterte.

– Våpnene er på vei. Russland ønsker å holde dette hemmelig, sa Duterte på onsdag.

USA har siden år 2000 forsynt Filippinene med våpen verdt nesten 8 milliarder kroner. Mye av dette har vært brukt tidligere.

– Vi skal ikke akseptere brukt utstyr. Om vi nå skal bruke dobbelt så mye på forsvarsutstyr skal forsvaret få det. Vi skal få dette fra Kina, Russland, Sør-Korea og Israel, sa Duterte tidligere i år.

Sjokkert over vold

FNs spesialrapportør av utenomrettslige drap, Agnes Callamard, reiste på privatbesøk til Filippinene tidligere i år for å etterforske etter at FN fikk rapporter om summariske henrettelser av barn.

– Vi er sjokkert over det økende voldsnivået, sa Callamard og to andre observatører.

Duterte svarte med å kritisere uttalelsene og sa at hun ikke var velkommen til Filippinene. Eksperter på internasjonal rett mener at drapene kan defineres som forbrytelser mot menneskeheten. Dette gjør at Duterte kan bli avsatt som president.

Han er valgt frem til 2022, og da han må gå av. Han har etterfølgeren klar.

– Jeg finner ingen bedre kandidat enn Sara til å bli vår neste president, sa han på en pressekonferanse nylig.

Sara Duterte-Carpio er Dutertes datter og borgermester i Davao City, hvor han og andre medlemmer av Duterte-familien har ledet byen sammenhengende siden 2001.

– En ting som er viktig med henne er at hun ikke er en fanatiker, sa hennes far.(Vilkår)

Klarer du å styre norsk økonomi uten å tømme Oljefondet? Prøv DNs finansministerspill.

Prøv finansministespillet