Rodrigo Duterte har lenge vært kritisk til kommisjonen, blant han mener den har vært lite støttende i hans kamp mot narkotika – en kamp som hittil skal ha kostet om lag 10.000 menneskeliv.

For én uke siden stevnte landets nasjonalforsamling å redusere støtten til kommisjonen for neste år, med 119 mot 32 stemmer. Da støtten ble redusert fra over 100 millioner kroner til under 200 kroner, uttalte Duterte at kommisjonsleder Jose Gascon «fikk som fortjent», ifølge South China Morning Post.

Får flere oppgaver

De finansielle kuttene, som i praksis betyr kroken på døren for kommisjonen, mobiliserte stort på sosiale medier og andre plattformer. Nå har kommisjonsmedlemmer møtt representanter for nasjonalforsamlingen for samtaler. Resultatet er at støtten er planlagt tilbake til sitt opprinnelige nivå, skriver nettstedet.

I retur er det inngått et slags kompromiss: Kommisjonen skal utvide sine oppgaver, blant annet ved å etterforske grupper som ikke er tilknyttet myndighetene.

– Dette var et resultat av det folkelige engasjementet og dem som uttrykte sin misnøye, sier kommisjonsmedlem Karen Gomez-Dumpit etter den åtte dager lange snuoperasjonen.

Tok til gatene

Da Duterte markerte ett år som Filippinenes president i sommer, markerte de fleste meningsmålinger en støtte fra over 80 prosent av befolkningen. Den kontroversielle krigen mot narkotika, som er blitt presidentens varemerke, har likevel vakt reaksjoner også på hjemmebane. Blant annet møtte over 1000 mennesker møtte opp i begravelsen til en 17 år gammel skoleelev som ble skutt av politiet forrige måned.

Tom Smith ved University of Portsmouth, som forsker på Filippinene og politisk vold, sa til DN i august at Duterte må bygge sin portifolio på andre ting enn bekjempelse av narkotikakriminalitet for å holde på populariteten.

– Jeg kan ikke huske at en leder i nyere har tid har hatt en så offentlig og tydelig stolt policy om å drepe andre. Problemet er at vi ikke har troverdig data som sier noe om hvor stort narkoproblemet faktisk er, sa Smith.

Dutertes sønn er blant dem som nylig er blitt trukket inn i narkokrigen. Presidenten har uttalt at sønnen må lide samme skjebne som alle andre, dersom han blir funnet skyldig.(Vilkår)

Fem ting det er verdt å vite før tyskerne går til urnene
Søndag er det valg i Tyskland. DNs kommentator Kjetil Wiedswang forklarer det tyske valget på to minutter.
02:10
Publisert: