«Crazy Rich Asian», som er basert på en bestselger fra 2013, er den første Hollywood-filmen med kun asiater i hovedrollen siden «The Joy Luck Club» hadde premiere i 1993. Forventningene til filmen har vært store, og anmeldelsene tyder på at den har innfridd.

Strømmetjenesten Netflix la mer penger på bordet enn studioet Warner Brothers, men forfatteren av boken sa nei. Kevin Kwan ønsket at filmen skulle oppleves på filmlerret.

– Advokatene ristet på hodet og tenkte: «disse idiotiske idealistene». Jeg kunne ha slått meg ned på en øy og aldri jobbet en dag mer i mitt liv, sier forfatter Kevin Kwan til Hollywood Reporter.

«Banebrytende»

Boken var en kjempesuksess. Filmen, som hadde premiere denne uken, er blitt svært godt mottatt både i USA og i Asia med Constance Wu, nykommeren Henry Golding og den erfarne Hollywood-stjernen Michelle Yeoh i hovedrollene.

«For flere tiår siden kom Hollywood hit når de hadde behov for å vise dritten og korrupsjonen i det eksotiske Østen», skriver Singapore-avisen Straits Times om filmen, som er lagt til miniputtstaten i Sørøst-Asia der én av 30 er dollarmillionær.

Den romantiske filmen følger en asiatisk-amerikansk kvinne som innleder et forhold med en professorkollega i New York – uvitende om at han er arving til en av Asias største formuer i Singapore.

«Crazy Rich Asians» er banebrytende av mange årsaker. Det å ha en kvinne i hovedrollen som vokser sterkere uten å gå på kompromiss med sine egne moralske verdier når hun står midt i en ufattelig rikdom, er en av dem», skriver underholdningsnettstedet Vox i anmeldelsen.

Time Magazine skriver at det er en viktig film – av flere årsaker, blant annet at dette er første gang på et kvart århundre at Hollywood har laget en film med kun asiater i hovedrollen.

«Selv om den er viktig, er filmen fantastisk morsom. Det er en vinnende komedie og av og til luksusfantasi som aldri skuffer. Filmen klarer også å få inn alvorlige elementer som treffer tidsånden – USAs nye æra med å vise fiendtlighet mot innvandrere», skriver Time Magazine.

«Dette vil endre alt»

«Crazy Rich Asian» er i hovedsak filmet i Singapore, og alt som finnes av luksus, vises frem i den moderne storbyen.

«Det er ekstremt nok til å få Carrie Bradshaw eller Christian Grey til å rødme», skriver nyhetsbyrået AP i anmeldelsen, med henvisning til filmene «Sex and the City» og «50 shades of Grey».

I USA og Asia har det vært førpremierer den siste uken hvor vennelag har leid hele kinoer for private visninger.

– Det er flott å se at vi ikke lenger fremstilles som nerden på kontoret, regnskapsføreren eller alle de andre klisjeene. For en gangs skyld er vi ønskede og sensuelle individer. Det å se dette fikk meg til å si: Wow! Vi har kommet langt, sier designer Prabal Gurung til Wall Street Journal.

Ifølge Variety forventes billettsalget å bli dobbelt så høyt som budsjettet.

– Hvis folk dukker opp på åpningshelgen, kan jeg garantere at det vil endre alt. De neste to ukene vil fire filmer med asiater i hovedrollen bli godkjent, sier produsent Jon M. Chu til næringslivsavisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bahareh Letnes: – Per er arbeidsledig. Hva skal jeg med Per da, hvis jeg er spion?
Her er noe av det som ble sagt under Per Sandberg og Bahareh Letnes’ opptreden under Arendalsuka tirsdag.
02:31
Publisert: