Det kinesiske aksjemarkedet har vært for vanskelig tilgjengelig for internasjonale investorer. Det er først de siste par-tre årene det har vært mulig å handle kinesiske aksjer for privatinvestorer via børsen i Hong Kong.

«En dråpe i havet»

Kinesiske myndigheter ønsker å åpne finans- og kapitalmarkedet for omverdenen. For å unngå å skape volatilitet, skal dette gjøres forsiktig og over tid. MSCI, som utarbeider referanseindekser for store investorer, vil la A-aksjer inngå i MSCI Emerging Markets Index.

Dette vil skje fra 1. juni. Denne uken ble navnene på de vel 230 børsnoterte kinesiske selskapene som skal inngå i indeksen gjort kjent. Totalt er det over 3000 børsregistrerte selskaper i Kina.

Blant de 234 selskapene som vil inngå fra neste måned, er storbankene Industrial and Commercial Bank of China og China Construction Bank, samt Kinas største oljeprodusent, Petro China.

– Dette er som en dråpe i havet sammenlignet med den virkelige størrelsen på det innenlandske aksjemarkedet i Kina. Men det er en viktig hendelse og markerer at Kina blir tatt inn i globale referanseindekser, sier direktør Howard Wang hos J.P. Morgan Asset Management til CNBC.

Les også:

Inkluderingen av kinesiske aksjer i referanseindeksene vil føre til at investorer som følger referanseindeksene på investeringer, må øke eksponeringen mot kinesiske selskaper.

Ifølge CSOP Asset Management vil dette føre til nye utenlandske investeringer i kinesiske aksjer på 400 milliarder dollar (3200 milliarder kroner) over de neste ti årene.

«Trygt å svømme»

Hong Kong og Shanghai konkurrerer om å være et globalt finanssenter – sammen med New York, London, Tokyo og Singapore. Londons stilling er truet etter at Storbritannia trekker seg ut av EU i 2019.

Ifølge den siste «Global Financial Centres Index» er London, New York, Hong Kong, Singapore og Tokyo de beste finanssentrene i verden. Shanghai kommer på en sjetteplass. Beijing, Shenzhen og Guangzhou er også blant 30 viktigste finanssentrene. Oslo havner på en 55. plass.

Les også:

Den kinesiske finanssektoren er på 42.000 milliarder dollar. Fra 1. juli fjernes en rekke restriksjoner på utenlandsk eierskap i blant annet banker, meglerhus og forsikringsselskaper. Storbanken HSBC planlegger å ha 5000 ansatte i Guangdong-provinsen i 2020. I 2017 hadde banken rundt 7000 ansatte i hele Kina.

Ifølge Bloomberg forventes det at livsforsikringsselskapet AIA vil få resultatet tidoblet innen 2030.

Forvaltere mener at inkluderingen av kinesiske aksjer i referanseindeksene fra MSCI er et kvalitetsstempel.

– Nå er det trygt å svømme i vannet, sier konsernsjef Aaron Boesky hos Marco Polo Pure Asset Management til Bloomberg.(Vilkår)

Ikke si til kona at jeg har kjøpt bunad
- Kona vet ikke at jeg har kjøpt bunad, sier Bjørn Ytreland. - Håper de som kjenner henne holder det som en hemmelighet til 17. mai. Bunadsmarkedet for kvinner begynner å bli mettet, men andelen av godt voksne menn som kjøper bunad øker.
02:24
Publisert: