Nesten to år etter at et Saudi-Arabia-ledet konsortium kunngjorde sin interesse for å kjøpe den engelske fotballklubben Newcastle United, ferdigstilles milliardtransaksjonen torsdag. Det skriver The Guardian.

I slutten av januar i fjor kom nyheten om at en gruppe investorer, med Saudi-Arabias statlige investeringsfond Public Investment Fund (PIF) i spissen, var klare til å legge 300 millioner pund (om lag 3,5 mrd. kroner) på bordet for å kjøpe den tradisjonsrike klubben fra nåværende eier Mike Ashley.

Oppkjøpet materialiserte seg derimot aldri, blant annet grunnet en disputt mellom Saudi-Arabia og den Qatar-baserte rikskringkasteren Bein. Bein er den største tv-partneren til engelsk fotball utenfor Europa, og de som har betalt milliarder for å sikre seg rettighetene til Premier League i Midtøsten.

Bein har imidlertid ikke kunnet operere i Saudi-Arabia siden 2017, og har i tillegg beskyldt kongedømmet for å ha koblinger til tv-piratvirksomhet. Nå er derimot partene villige til å legge konflikten bak seg, noe som banet vei for oppkjøpet som nå er gjennomført.

I en offentlig uttalelse skriver Premier League at ligaen har mottatt «juridisk bindende forsikringer om at Saudi -Arabia ikke vil kontrollere Newcastle United Football Club.»

Flere utfordringer

Konflikten mellom Saudi-Arabia og qatarske Bein strekker seg tilbake til 2017. Sommeren det året brøt flere land i Midtøsten, blant annet Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, alle diplomatiske relasjoner med Qatar grunnet sistnevntes påståtte koblinger til terrorisme.

Embargoen betydde at Bein, en qatarsk kringkaster, ikke fikk lov til å operere i Saudi-Arabia. Det var ikke før i januar i år at kronprins Mohammad av Saudi-Arabia sto i spissen for å gjenoppbygge relasjonen mellom landene. Det førte til at Saudi-Arabia onsdag denne uken åpnet for at Bein kunne ha virksomhet i landet.

Det gjorde overtagelsen stadig mer sannsynlig. I henhold til reglene for bytte av klubbeierskap må nemlig Premier League, organet som eier og driver ligaen med samme navn, godkjenne potensielle nye eiere. Nye eiere kan bli nektet å ta over en klubb dersom de ikke består ligaens «eier- og direktørtest».

Kronprins Mohammad bin Salman avbildet i 2019.
Kronprins Mohammad bin Salman avbildet i 2019. (Foto: Hamad I Mohammed/Reuters/NTB)

Testen åpner for at Premier League kan sette ned foten dersom overtagende part har gjort seg skyldig i noe som blir ansett som lovbrudd i Storbritannia, selv om det ikke nødvendigvis er forbudt i kjøperens hjemland. Saudi-Arabia har for eksempel vært anklaget for å ha koblinger til den arabiske piratkringkasteren beoutQ, som viser Premier League-kamper ulovlig, men sa onsdag at kringkasteren vil bli «tatt av luften» som en del av Bein-avtalen.

De påståtte koblingene til piratkringkasteren var imidlertid bare ett ankepunkt. Den andre grunnen til at avtalen gikk i vasken i fjor var også fordi Premier League ville ha forsikringer om at PIF ikke skulle være involvert i den daglige driften, siden det i praksis ville betydd at den saudiarabiske stat var den som styrte klubben.

Disse bekymringene skal nå ha blitt adressert, skriver The Guardian.

Samtidig har Amnesty i Storbritannia gått ut og advart om Saudi-Arabias tvilsomme holdninger til menneskerettigheter, og oppfordret Premier League til å ta dette med i betraktningen.

Utenlandske milliardæreiere

Saudi-Arabias statlige investeringsfond er ledet av den mektige kronprinsen Mohammad bin Salman og har estimerte verdier for rundt 500 milliarder dollar.

Fondet er investert i flere milliardselskaper verden over, blant annet Live Nation, flyselskapet Boeing, Facebook, Disney og Uber.

Selv om det er PIF som står for brorparten av kapitalen, er det den britiske finanskvinnen Amanda Staveley som har ledet forhandlingene. Milliardærbrødrene David og Simon Reuben er også en del av konsortiet.

Dersom oppkjøpet går gjennom vil det bety at nok en engelsk klubb blir slukt av utenlandske milliardærer. Manchester City ble som nevnt i 2008 kjøpt av Abu Dhabi United Group, og det er i dag emiraten Khaldoon Al Mubarak som styrer klubben.

Manchester United er eid av den amerikanske Glazer-familien, mens Chelsea styres av den russiske oligarken Roman Abramovitsj. Liverpool er på sin side eid av amerikanske Fenway Group og hos London-klubben Arsenal er det amerikaneren Stan Kroenke som styrer.

Newcastle-eier Mike Ashley skal ifølge Forbes ha vært åpen for å selge klubben helt siden 2017.
Newcastle-eier Mike Ashley skal ifølge Forbes ha vært åpen for å selge klubben helt siden 2017. (Foto: IAN MACNICOL/AFP/NTB)

Forhatt eier

Salget av Newcastle betyr slutten på Mike Ashleys 14 år lange eierskap av klubben fra Nord-England.

Manglende midler til spillerkjøp, null trofeer og to nedrykk i løpet av britens tid har gjort han til en av Englands mest forhatte klubbeiere. Han kjøpte klubben for 134 millioner pund i 2007, og eier og driver i tillegg sportskjeden Sports Direct.

Ifølge Forbes var Newcastle i mai 2019 verdsatt til 296 millioner pund.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.