Den brede børsindeksen MSCI Asia Pacific Index har falt de siste ti dagene – den lengste sammenhengende nedgangen på 16 år.

I fjor var det en nedgang på åtte dager. Dette ble etterfulgt av en betydelig nedgang ved de kinesiske børsene etter nyttår.

Handelsspenninger truer

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har falt med over 25 prosent siden den siste toppen i januar. Siden forsommeren 2015 er indeksen nesten halvert. I samme periode har den amerikanske S&P 500-indeksen steget med nesten 50 prosent.

– Asiatiske aksjer har havnet midt i de økende handelsspenningene – i tillegg til en sterkere dollar og spredning av markedsuroen i fremvoksende markeder. Svekkelsen i Kina blir som å helle bensin på bålet, sier markedssjef Nader Naeimi hos AMP Capital Investors til Bloomberg News.

Den amerikanske finansinstitusjonen Citi skriver i en ny analyse at handelskonfliktene mellom USA, og land de har handelsunderskudd med, er den største risikoen. USAs president Donald Trump har truet med straffetoll på kinesiske produkter verdt 468 milliarder dollar.

Foreløpige økonomiske statistikker fra blant annet Kina for inneværende kvartal, tegner et uklart bilde. Eksportveksten holdt seg høy i august, men det er en svakere vekst i nye eksportordrer. Dette kan slå ut for fullt i eksporttallene de neste månedene.

Kinesiske myndigheter har stått bak en aksjedugnad for å stabilisere aksjemarkedet. Bak står likvide selskaper og regionale fond som har kjøpt aksjer for rundt 4000 milliarder kroner siden 2015.

Syv mulige kriseland

Det har vært betydelig markedsuro i Argentina og Tyrkia i sommer. Valutaene har stupt i verdi. I Indonesia og India har landenes valutaer vært på historiske lavnivåer de siste ukene. Det er frykt for at dette skal spre seg, og sammen med andre forhold, utløse nye kriser.

«Etter betydelig kapitalstrøm i 2017 er fremvoksende markeder under press. Investorer revurderer risikoen fra en normalisering i pengepolitikken, handel, proteksjonisme og Kina økonomiske svekkelse. Krisene i Argentina og Tyrkia har ført til smitte. Investorer har ett spørsmål: hvilket land er neste?», skriver analysesjef Rob Subbaraman hos Nomura Securities i en ny rapport.

Finansinstitusjonen har utviklet en risikovurdering av de største fremvoksende markedene med damoklesindeksen. Et damoklessverd er en betegnelse for en fare som truer midt under den største lykke. Uttrykket er hentet fra historien om Damokles.

Målet med indeksen er å identifisere mulige kriser vd å redusere støynivået og få frem viktige signaler hvor sannsynligheten er størst for en fare.

Sri Lanka er det landet som har høyest risiko for å havne i en krise, etterfulgt av Sør-Afrika, Argentina, Pakistan, Egypt, Tyrkia og Ukraina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I en tale i 2002 nevnte han metoden som senere skulle redde USA og verden fra den totale finanskollaps
Finanskrisen forklart nummer 5: «Helikopter-Ben»
02:08
Publisert: