Marko Kolanovic, som leder JPMorgans avdeling for derivativer og kvantitative strategier, har en doktorgrad i teoretisk fysikk, hvor matematiske modeller og abstraksjon av fysikk blir brukt til å teste ut teorier.

Han tror at den neste finanskrisen kan utløses av lynraske datamaskiner med påfølgende store kursfall. Sentralbankene vil måtte trå til med aksjekjøp – noe kun den japanske sentralbanken er blitt nødt til å gjøre.

«Den neste krisen vil sannsynligvis føre til sosiale spenninger som sist ble sett 50 år siden i 1968», skriver han i en rapport som markerer ti år etter den siste finanskrisen brøt ut høsten 2008.

Advarer mot aksjeroboter

For femti år siden var USA involvert i Vietnamkrigen, Martin Luther King jr. og Robert Kennedy ble drept, og det amerikanske samfunnet var splittet.

– Internett og sosiale medier bidrar til å polarisere grupper. Hendelser som det amerikanske valget og brexit viser at spenningen trolig vil forverres når den neste krisen bryter ut, sier han til CNBC.

Kolanovic mener at en global likviditetskrise vil ramme finansmarkeder.

– Vi har store investeringsgrupper som oppfører seg mekaniske. De selger på visse signaler, og ikke nødvendigvis på grunn av underliggende utviklingstrender. Dette kan være økt volatilitet eller en endring i forholdet mellom ulike verdipapirtyper. Resultatet er at hvis markedet går ned med to prosent må de selge, sier Kolanovic.

Børskrasj og resesjon

Avanserte datamaskiner er programmert til å automatisk selge når det oppstår uro på aksjemarkedene med såkalt robothandel.

Ifølge JPMorgan utgjør 90 prosent av den daglige handelen ved aksjemarkedene automatisk handel som gjør at det selges aksjer ved en nedgang. Kvantitative fond og indeksfond forvalter to tredjedeler av alle investeringer.

En augustdag for tre år siden falt den toneangivende børsindeksen Dow Jones Industrial Average med nesten 1100 poeng på tung handel. Industriselskapet GE, finanskonsernet JP Morgan og kaffekjeden Starbucks falt alle over 20 prosent før de korrigerte opp. Tilsvarende skjedde i februar i år.

– Dette har tidligere skjedd med en økonomisk ekspansjon som bakteppe. Det nye markedet som har oppstått har ikke blitt testet i en resesjon, sier han.

Rekordlang børsoppgang

JPMorgan publiserte denne uken en rapport som markerer at det i september er ti år siden den siste store finanskrisen. Nesten 50 av bankens toppanalytikere og fagøkonomer gir sitt perspektiv. De peker blant annet på at den globale gjelden har økt kraftig på ti år.

«For ti år siden var det ikke åpenbart for investorer at den verste økonomiske nedgangen siden depresjonen var underveis», skriver JPMorgan i forordet.

Kolanovic er en av verdens fremste eksperter på bruk av avanserte datamaskiner til aksjehandel – og risikoen disse utgjør til finansmarkeder. Den nåværende oppgangen i det amerikanske aksjemarkedet er den lengste i historien. Rekorden ble slått i august.

– Hvis det kommer likviditetsdrevne kraftige salg av aksjer på slutten av denne syklusen, eller kanskje til og med forårsaker slutten på oppgangen, tror jeg det vil komme en langt kraftige priskorreksjon og en betydelig økning i markedsvolatiliteten, sier Kolanovic til CNBC.

Han tror at markedene er trygge frem til andre halvår 2019, men at dette avhenger blant annet av tempoet i nye renteøkninger fra USA og hva som skjer i handelskrigen med Kina. De kinesiske børsindeksene har falt med over 20 prosent siden februar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Han var verdensøkonomiens mektigste gjennom tiår, og «alle» lyttet til hans mantra
Da krisen slo inn, ble de tatt fullstendig på sengen.
01:57
Publisert: