Alibaba, som ble grunnlagt av Jack Ma for 18 år siden, nærmer seg en børsverdi på 500 milliarder dollar. Aksjekursen er mer enn doblet i år.

Selskapet vil legge frem resultater når børsen åpner i New York på torsdag, og forventningene er høye.

Pengesterke bakmenn

Ved Alibabas rekordstore børsnotering for tre år siden ble betalingstjenestene utskilt. Ant Financial har fortsatt tilknytning til Alibaba, men det er kontrollert av blant Ma, tidligere nøkkelpersoner hos Alibaba og eksterne investorer.

Jack Ma er en av verdens rikeste menn og eksisterende aksjonærer står klar med penger til å la Ant Financial få vokse.
Jack Ma er en av verdens rikeste menn og eksisterende aksjonærer står klar med penger til å la Ant Financial få vokse. (Foto: Str/Afp/NTB Scanpix)

Ant Financial er blitt det mest verdifulle finansteknologiselskapet (fintech) i verden. Investeringsbanker tror det kan gå mot børsnotering i løpet av de neste 15 månedene.

Goldman Sachs antydet tidligere i år selskapet var verdt 95 milliarder dollar – like mye som Goldman Sachs selv.

– En børsnotering er ikke nødvendig eller en prioritet, sier internasjonal direktør Douglas Feagin til Wall Street Journal.

Jack Ma er en av verdens rikeste menn og eksisterende aksjonærer står klar med penger til å la Ant Financial få vokse. Det tok 15 år fra etableringen før Alibaba ble børsnotert i New York.

– Ant Financials strategi er å forsvare markedsposisjonen, vokse inn i nye områder og skape overskudd. Dette vil gjøre at de er klare til å bli børsnotert i 2018, sier analytiker Bhavtosh Vajpayee hos Sanford C. Bernstein & Co. til Wall Street Journal.

Selskapet offentliggjør ikke regnskaper. En avtale med Alibaba gjør at enkelte tall er tilgjengelig. Analytikere har regnet seg frem til at resultatet økte med 428 prosent i andre kvartal til 773 millioner dollar.

Penger på mobilen

Mens plastkort fortsatt dominerer i Europa, foretas en kraftig økende andel betalinger via mobilen i Kina. En ny rapport viser at 40 prosent av Kinas befolkning har under 100 kroner i kontanter meg seg ute.

I Kina konkurrerer Alibaba med Tencent om å være det største og mest verdifulle internett- og teknologiselskapet. De to selskapene har på svært kort tid gjort Kina til et av verdens mest avanserte digitale samfunn og inntar nye områder.

WeChat var opprinnelig en lynmeldingstjeneste, men er blitt et digitalt økosystem hvor rundt 900 millioner brukere kommuniserer, handler, utfører banktjenester og betale for seg i alt fra kjøpesentre til tradisjonelle markeder.

Nye tjenester lanseres fortløpende og teknologiselskapene er på vei inn i andre deler av finanssektoren, blant annet forsikring. Tencent eier 57,8 prosent av aksjene i Weimin Insurance.

Forsikringsselskapet fikk lisens i oktober som gjør at produktene kan selges til WeChats 900 millioner brukere. Rundt 65 prosent av alle nye forsikringspoliser ble tegnet online i Kina i 2016, ifølge konsulentselskapet Oliver Wyman.

I september hentet Hong Kong-selskapet ZhongAn Online P & C Insurance inn 13 milliarder kroner. Emisjonen var overtegnet over 400 ganger. På eiersiden er Alibaba og Tencents grunnleggere.

Internasjonal ekspansjon

I fjor var Ant ansvarlig for betalinger på 14.000 milliarder kroner – i hovedsak i Kina. De to betalingstjenestene Alipay og WeChat Pay er dominerende i Kina. Tidligere har de kjempet om eksklusive avtaler. Nå er de blitt enige om å åpne opp for konkurranse.

– Betalingssteder vil være mer fleksible og akseptere ulike betalingsløsninger. Dette vil hjelpe dem med å styrke kontantstrømmen, sier senioranalytiker Zhao Ziming hos Pintu Tank til den engelskspråklige avisen South China Morning Post, som eies av Alibabas grunnlegger Jack Ma.

Ant Financial forsøker å kjøpe det amerikanske selskapet MoneyGram International, som tilbyr pengeoverføringer. Amerikanske myndigheter har foreløpig ikke gitt klarsignal, men Ants internasjonale direktør sier til Wall Street Journal at de har en «god dialog».

Alipay, som er Ant Financials merkenavn for betalingstjenesten, er allerede på plass i 26 land og har investert 16 milliarder dollar i finansteknologiselskaper over hele verden.

I høst ble tjenesten lansert i Norge. Målet er betjene kinesiske turister internasjonalt. Alipay ble aktivert på The Thief Hotel i Oslo i høst og kan brukes også på flere norske restauranter.(Vilkår)

– Må sprenge før en kan så
Bjørnar Apeland er 34 år og har fagbrev, men leder en gasellevinner som nærmer seg milliardomsetning. Selv takker han bondebakgrunnen for forretningssuksessen.
01:44
Publisert: