Hver vår og høst stilles klokkene i Europa henholdsvis frem og tilbake én time. Hensikten er en bedre utnyttelse av de lyse timene av døgnet om sommeren. Første land i verden med å innføre sommertid var Tyskland i 1916. 

Norge har hatt sommertid i flere perioder, og fast hvert år siden 1980. I 1996 ble Norge og alle EU-landene enige om at sommertiden starter siste søndag i mars og slutter siste søndag i oktober

Men ikke alle er like glad i sommertiden. Lenge var særlig bønder motstandere av sommertid da de hevdet husdyrene hadde problemer med omstillingen, men de siste årene har det vært en betydelig andel av befolkningen som gjerne ville sluppet omstillingen som sommertiden medfører.

Det er imidlertid få land der motstanden mot sommertid er så stor som i Finland.

En undersøkelse fra YouGov tidligere i år viste at hele 72 prosent gjerne ville bli kvitt hele sommertiden.

Og nå har folket sørget for at spørsmålet om sommertid blir behandlet i riksdagen i Finland torsdag.

70.000 finner har skrevet under på et «medborgerinitiativ» om å droppe hele sommertiden, skriver svenske Yle

– Hvorfor skal man to ganger i året gjøre livet surt for folk gjennom å stille klokken, spør «opprørerne» seg.

De som vil kutte ut sommertiden mener folk føler seg dårlige på grunn av dette, og at justering av klokken ikke medfører noen nytte i det moderne samfunnet. I stedet hevder de at systemet med sommer- og normaltid skaper en lang rekke bekymringer.
I medborgerinitiativet nevnes blant annet unødvendige endringer i rutetabeller for tog, buss og fly. I tillegg heter det at mange har tilpasset seg dårlig til at man stiller klokken to ganger i året, og det påpekes også at ikke alle klokker stilles om automatisk.

Men de finske folkevalgtes makt i spørsmålet er liten siden Finland følger EUs direktiv om sommer- og normaltid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I dette landet går barn ned til to års alder til psykoanalyse
I Argentina er det like legitimt å løpe fra jobb for «å rekke analysen» som å hente barn i barnehagen. Ikke noe annet land kan måle seg med den argentinske tettheten av psykologer.
05:60
Publisert:
Fire norske på listen over verdens beste universiteter