Så langt har 2,4 millioner demokrater i den viktige vippestaten søkt om å avgi stemme via posten, mens bare 1,6 millioner republikanere har gjort det.

Ved forrige valg var det omtrent like mange demokrater som republikanere i Florida som avga stemme via posten, 1,3 millioner. Frykt for koronasmitte gjør at mange nå kvier seg for å oppsøke stemmelokaler og andelen har økt.

Demokratene i delstaten, som er USAs fjerde største målt i antall innbyggere, har den siste måneden drevet en storstilt kampanje for å mobilisere velgere og oppfordre til bruk av poststemme.

Kampanje

Kampanjen har særlig vært rettet mot afroamerikanere og velgere av latinamerikansk bakgrunn, samt studenter, skoleelever og fagorganiserte.

Registrerte demokrater har fått tilsendt skjema og ferdig frankerte konvolutter, og dette har åpenbart gitt resultater.

Grupper som The Voter Participation Center har sendt registreringsskjema til 4 millioner potensielle velgere i Florida og fikk napp hos 720.000.

Innsatsen er først og fremst rettet mot minoriteter og grupper der valgdeltakelsen vanligvis er lav, men der et flertall av velgerne vanligvis stemmer på Demokratene.

– Vi bringer demokratiet direkte til folks dørstokk, sier senterets president Tom Lopach.

Mer og mer vanlig

Stemmegivning via posten har de siste tiårene blitt stadig mer vanlig i USA. Under presidentvalget i 1996 ble 7,8 prosent av stemmene avgitt via posten, i 2008 var andelen steget til 16,4 prosent og i valget for fire år siden ble hver femte stemme – 20,9 prosent – avgitt på denne måten.

Den vanlige oppfatningen er at Demokratene har mest å tjene på mange poststemmer og høy valgdeltakelse, men forskning reiser tvil om dette er tilfelle.

Institute for Economic Policy Research ved Stanford University konkluderer i en fersk studie med at mange poststemmer også fører til noe høyere valgdeltakelse, men det ikke gagner Demokratene mer enn Republikanerne. Andre studier tyder på det samme.

Poststemmer har blitt stadig vanligere i USA, og andelen stemmer via posten vil trolig øke i årets valg grunnet koronapandemien.
Poststemmer har blitt stadig vanligere i USA, og andelen stemmer via posten vil trolig øke i årets valg grunnet koronapandemien. (Foto: Wilfredo Lee)

Unntak?

Florida kan imidlertid være et unntak. Begge partier har rundt 5 millioner registrerte velgere i delstaten, men Demokratene har 183.000 flere enn Republikanerne.

Det ble avgitt 9,1 millioner stemmer i Florida under valget i 2016, og Donald Trump vant knepent med 113.000 flere stemmer enn Hillary Clinton.

Før valget i 2016 søkte like mange demokrater som republikanere om å få avgi poststemme, men 60.000 flere republikanere benyttet seg av muligheten.

Trump-kritikk

President Donald Trump har gått hardt ut mot stemmegivning via posten og gjentatte ganger hevdet at dette vil resultere i omfattende valgfusk og kaos.

Dette gjentok Trump også under den første TV-debatten mot Joe Biden, til tross for at både den føderale valgkommisjonen (FEC) og uavhengige faktasjekkere har avvist at poststemmer fører til mer valgfusk.

– Det fins simpelthen ingen basis for konspirasjonsteorien om fusk med poststemmer, slo Ellen Weintraub i FEC fast i mai.

Avgjørende

For Trump vil en seier i Florida trolig være helt avgjørende. Ingen republikansk presidentkandidat har tapt i delstaten, men likevel vunnet presidentvalget, siden Calvin Coolidge in 1924.

Joe Biden kan derimot vinne presidentvalget uten å vinne i Florida, tror de fleste ekspertene. Vinner han også i Florida, kan seieren bli enda større.

De første poststemmene har alt har begynt å komme inn i Florida og gir grunn til optimisme for Demokratene. Sist onsdag var det kommet 70.000 poststemmer fra registrerte demokrater i delstaten, men bare 36.000 fra registrerte republikanere.

Tar større risiko

Mens Demokratene i stor grad setter sin lit til poststemmer og økt valgdeltakelse hos dem som ofte ikke avgir stemme i valg, satser Republikanerne på å mobilisere på valgdagen.

Professor Kathryn DePalo-Gould ved Florida International University tror Trumps tilhengere er villige til å ta større risiko ved å avgi stemme på valgdagen, til tross for smittefare.

– Trump vant i realiteten Florida i 2016 takket være velgerne som møtte opp på valgdagen. Det kan komme til å skje igjen, sier hun.

Knapt forsprang

Meningsmålingene gir ikke noe godt svar på hvem som får rett, selv om Biden har ledet i månedsvis. Forspranget, som i sommer var på nærmere 10 prosentpoeng, har imidlertid krympet kraftig de siste ukene, i takt med at Republikanerne har trappet opp valgkampen i delstaten.

Et gjennomsnitt av de siste målingene, utarbeidet av RealClearPolitics , gir Biden en oppslutning på 47,8 prosent i Florida, mens Trump får 46,7 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.