Irma kan bli den kraftigste orkanen i Florida i historisk tid. Bare i fylket Miami-Dade har over 650.000 fått ordre om å evakuere, og alle statens innbyggere har fått beskjed om å være klar til å evakuere om orkanen blir ille nok.

– Se på størrelsen til denne stormen. Den er diger. Den er bredere enn hele delstaten vår, sa guvernør Rick Scott torsdag og tryglet folk om ikke å ignorere advarslene.

31.000 mennesker har allerede forlatt Florida Keys, øyene utenfor sørspissen av Florida.

Mange familier har pakket bilen og kjørt nordover for å komme seg unna. Drivstoffmangel er blitt et problem, og flere bensinstasjoner i Miami har vært nødt til å stenge. Lange køer har dannet seg ved bensinstasjonene som fortsatt har bensin, og på hovedveiene nordover er det uendelige, stillestående køer.

Også i Georgia, staten som ligger nord for Florida, har over en halv million innbyggere fått ordre om å evakuere utsatte kystområder.

«Vet ikke når vi kommer til havn igjen»

Miami er en travel havn for cruisetrafikken i Karibia, og mange cruiseskip har kommet tidligere inn til havn enn planlagt, slik at passasjerene kan komme seg bort fra Miami før stormen kommer.

Men alle har ikke muligheten til å komme seg vekk fra Miami i tide.

Derfor har det tidligere norskeide cruiseselskapet Norwegian Cruiseline flyttet passasjerer som ikke kunne rekke å komme seg ut av Miami over på deres største skip, Escape med plass til 4200 passasjerer, og reist ut til havs igjen, ifølge Marketwatch,

– Vi er ærlige med passasjerene og sier at vi er ikke sikre på hvor og når vi kommer oss til havn igjen, sier en talskvinne for Norwegian Cruise Line til Marketwatch.

Ifølge Washington Post kommer alle flyplassene i området til å stenge innen lørdag klokken 18.

Flere orkaner

Irma ble fredag nedgradert til kategori 4 – kategorien for de nest kraftigste orkanene. Men vinden blåser fortsatt i 70 meter per sekund, og uværet har fortsatt kurs rett mot Miami. At den nedgraderes betyr at den samtidig utvides i omfang og kan ramme bredere.

Samtidig er to nye orkaner på gang. I Mexicogulfen er Katia oppgradert til kategori 2 og ventes å treffe Mexico om få dager, mens Jose er blitt en svært farlig kategori 4-orkan ute i Atlanterhavet.

Her kan du følge orkanenes vei.

Beregningene tyder på at Jose går flere hundre kilometer nordøst for De små Antiller, men den vil likevel føre til store nedbørsmengder og kraftig vind på øyer som Barbuda og Saint Martin, som ligger i ruiner etter Irma.

Raserte øyer

Irma har allerede satt flere rekorder på sin dødbringende ferd fra Atlanterhavet og inn blant øyene i Karibia. Den har forårsaket ekstreme vindstyrker på minst 82 meter per sekund over en lengre periode enn noe annet uvær som har vært målt med satellitt.

Flere mindre øyer i Karibia er fullstendig rasert, og til sammen er minst 20 mennesker omkommet. Det fryktes at dødstallet kommer til å stige.

Natt til fredag lokal tid traff uværet de lavtliggende britiske øyene Turks og Caicos, som ligger nord for Haiti. Kommunikasjonssystemene brøt sammen, og det er foreløpig uklart hvor store ødeleggelsene er på Turks og Caicos.

Rasert

I Karibia har Irma rammet både fattige boligområder og eksklusive feriesteder hvor rike kjendiser pleier å tilbringe fritiden.

Barbuda, Anguilla og Saint Martin ble nærmest rasert, og store deler av bebyggelsen ligger i ruiner. Hus ble blåst i filler, store skipscontainere ble kastet rundt av vinden som om de var fyrstikkesker, og den berømte flyplassen i ST Martin ble rasert.

Fredag kom det meldinger om plyndring og væpnede gjenger i gatene på Saint Martin, som er delt mellom Frankrike og Nederland.

Myndighetene i den nederlandske delen, Sint Maarten, sier det kan ta måneder før livet er tilbake til det normale. Hotellene er så ødelagt at ingen turister kommer med det første, alle bensinstasjonene er lagt i grus, og elektrisitetsverket har mistet taket, slik generatorene ikke fungerer.

Cuba slapp unna

Minst fire mennesker omkom på De amerikanske jomfruøyene – som på 1700-tallet utgjorde den dansk-norske slavekolonien Dansk Vestindia. På én av øyene, Saint Thomas, har fire politistasjoner, to brannstasjoner og sykehuset fått store skader.

Puerto Rico ble ikke truffet direkte, men flere mennesker mistet likevel livet, og hundretusener mistet strømmen. I fattige Haiti ble tak blåst av hus langs kysten, selv om heller ikke haitierne ble rammet av de aller kraftigste orkanvindene. Også Cuba slapp unna med skrekken, selv om titusener av turister og fastboende for sikkerhets skyld ble evakuert fra nordkysten.(Vilkår)

Mannen som ville vinne VM i strupesang
Se og, ikke minst, hør Bjørn Tomren strupesynge i den russiske republikken Tuva. – Hvis jeg mangler et ord på tuvinsk, synger jeg bare «Sylfest Lomheim».
02:16
Publisert: