President Donald Trump jubler søndag kveld på Twitter.

– Det er en skam at landet og presidenten måtte gå gjennom dette, sa en irritabel president Trump til pressen søndag kveld, før han satte seg på flyet i Florida på vei tilbake til Washington.

– Dette er en fullstendig frifinnelse av presidenten. Det fantes ingen konspirasjon, istemmer Rudy Giuliani, Donald Trumps personlige advokat, til CNN søndag kveld.

– Skyene som har hengt over president Trump er borte, sier Lindsay Graham, republikansk leder i Kongressen.

Nesten to år etter at spesialetterforsker Robert Mueller ble hentet inn for å etterforske russisk innblanding i presidentvalget i 2016 og mulig konspirasjon mellom Russland og Trumps valgkampstab, kommer endelig noen av svarene nå søndag kveld.

Rapporten fra Mueller «konkluderer ikke med at president Trump gjorde noe kriminelt, og den frikjenner ham heller ikke», skriver Barr i sammendraget fra etterforskningsrapporten. Det er justisminister Barr og visejustisminister Rod Rosenstein som har vurdert at det ikke fins juridisk grunnlag for å sikte presidenten, spesialetterforsker Muellers rolle har kun vært å etterforske og presentere saken og bevisene. Barr konsulterte heller ikke med Mueller før han sendte det fire sider lange sammendraget til Kongressen, et brev som også er offentliggjort.

Barr sier mer fra etterforskningsrapporten vil bli offentliggjort senere.

Jerry Nadler, demokrat og leder for justiskomiteen i Representantenes hus, understreker også på Twitter at rapporten ikke frikjenner Trump. Han sier også at dette langt fra er over.

Men hovedkonklusjonen fra etterforskningen er at det ikke beviser for tiltaler for:

  • At Trump og hans valgkampstab konspirerte med Russland.
  • At Trump forhindret rettens gang.

Alle vurderingene i rapporten er basert på jus, mens politiske vurderinger og en eventuell riksrettsak er en helt annen skål.

Samtidig pågår det minst et dusin andre etterforskninger og granskninger av Trump, hans stab og hans forretningsinteresser, både av Kongressen og domstolene.

Full fart fra fredag

Mueller overleverte etterforskningsrapporten til justisminister Barr fredag, og justisministeren har brukt de to siste dagene til finlesing av rapporten. Hovedkonklusjonene legges nå frem for lederne i Kongressen, etter at potensielle opplysninger som kan true nasjonens sikkerhet er luket ut.

Justisminister William Barr på vei til kontoret søndag morgen. Søndag kveld legger han frem hovedpunktene i Mueller-rapporten til lederne i Kongressen.
Justisminister William Barr på vei til kontoret søndag morgen. Søndag kveld legger han frem hovedpunktene i Mueller-rapporten til lederne i Kongressen. (Foto: Sait Serkan Gurbuz/AP/NTB Scanpix)

Demokratene har de siste par dagene insistert på at hele Mueller-rapporten skal offentliggjøres, inkludert alt bakgrunnsmaterialet til rapporten.

President Trump har i helgen ikke hatt tilgang til rapporten. Han har tilbrakt helgen i Florida, der han blant annet har spilt golf. Flere av Trumps advokater er også på plass på golfresorten Mar-a-Lago.

Da Levi Strauss ble notert på NY-børsen, brøt kleskoden sammen
00:30
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.