– Det er åpenbart at Assanges helse er blitt alvorlig påvirket av det ekstremt fiendtlige og vilkårlige miljøet han er blitt utsatt for i en årrekke, sier Nils Melzer.

Han besøkte Assange i fengsel sammen med medisinske eksperter tidligere mai.

– I tillegg til fysiske lidelser viste Assange alle symptomer på å ha blitt utsatt for varig psykologisk tortur, inkludert ekstremt stress, kronisk angst og intense psykologiske traumer, sier Melzer.

– Den samlede effekten kan kun beskrives som psykologisk tortur, sier han.

Assange kan risikere dødsstraff hvis Storbritannia utleverer ham til USA, advarer Melzer videre.

Assange søkte i 2012 tilflukt ved Ecuadors ambassade i London for å unngå å bli utlevert til Sverige, der han var mistenkt for seksuelle overgrep.

Han ble pågrepet tidligere i år da Ecuador trakk tilbake beskyttelsen og er nå fengslet i 50 uker for å ha brutt kausjonsbetingelsene.

USA krever Assange utlevert for brudd på spionasjeloven gjennom publisering av store mengder amerikanske diplomatiske og militære dokumenter.

– Dette kan resultere i livsvarig fengsel, muligens til og med i dødsstraff, hvis nye tiltalepunkter kommer til senere, advarer Melzer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.