– Jeg synes det er deilig her. Ingen bomber, sier David Beasley fra hotellsofaen i Oslo sentrum.

Direktøren i FN-organet Verdens matvareprogram (World Food Programme) ankom Norge denne uken for å delta på Rederiforbundets årskonferanse.

Da Beasley ble innsatt i 2017 var det ingen selvfølge at han skulle få gjennomslag hos verdens mektigste statsleder, Donald Trump. På det tidspunktet vurderte nemlig presidenten å kutte den amerikanske bistanden til u-hjelp, ifølge Foreign Policy. Siden har bidragene til WFP økt.

Beasley har møtt Trump flere ganger ansikt til ansikt. For å få gjennomslag har han dreid samtalene med den tidligere forretningsmannen inn på kost/nytte-hensyn.

– Vi dropper tomprat, og går rett på det spesifikke, nemlig hva ting vil koste og hva det vil koste å ikke gjøre det, sier Beasley til DN.

Han beskriver Trump som en veldig pragmatisk person.

– Om man legger frem fakta, bruker han ikke lang tid på å fatte en avgjørelse. I dialogen med oss har Trump svart på en fantastisk måte, sier han.

Lobber via Trumps datter

Trump har altså gått fra å true med å kutte bistanden til Verdens matvareorganisasjon, til å øke den økonomiske støtten til FN-organet.

Verdens matvareprogram er verdens største humanitære organisasjon, og bistår i sultrammede områder over hele verden. I 2016 kjøpte de mat for over ti milliarder kroner fra 93 land. Organisasjonen har også en nasjonal avdeling i USA.

– Da Trump ble valgt i 2016 var det amerikanske bidraget til Verdens matvareprogram på 1,9 milliarder dollar. Sent på året kom det noen uttalelser som trolig skremte livet av FN. Faktum er likevel følgende: I 2017 økte bidragene til organisasjonen til 2,5 milliarder dollar, hvorav Trump personlig har offentliggjort 600 millioner av dem. I år er støtten forventet å bli skrudd opp til tre milliarder, sier Beasley.

I juni i fjor publiserte direktøren et bilde av seg selv og Trumps datter, Ivanka Trump, fra et møte i Det hvite hus.

– Jeg har to døtre, og jeg vet at en ikke kan avvise sin egen datter. Vi kommer til å snu hver stein, sa han den gang til The Guardian.

Nettverksbygging er nevnt som en av David Beasleys styrker. Her er han i møte med Ivanka Trump i Washington.
Nettverksbygging er nevnt som en av David Beasleys styrker. Her er han i møte med Ivanka Trump i Washington. (Foto: Faksimile fra Twitter)

I dag beskriver han Ivanka Trump som en «verdifull partner i Det hvite hus» som forstår farens ønske om effektiv bruk av bistandsmidler.

– Vi har gjort det klart overfor Trump-administrasjonen at dersom de ønsker å bruke tusenvis av ekstra milliarder dollar på militæroperasjoner, kan en nærmest kutte Verdens matvareprogram. Vi er førstelinjeforsvaret mot ekstremisme og innvandring. Mennesker vil ikke migrere dersom de har matsikkerhet, sier Beasley.

– Som republikaner, hva synes du om Trumps innsats som president så langt?

– Jeg har mer enn nok jobb med å gi mat til 124 millioner mennesker. Mens demokratene og republikanere sliter med å samarbeide, virker det som om de er blitt enige om å slutte fred når det gjelder spørsmål om å gi mennesker mat, svarer han.

Satser på sjøveien

Beasley er bekymret over det faktum at antallet mennesker på randen av alvorlig sult har økt fra 80 millioner til 124 millioner på to år.

Under dagene i Oslo bruker han mye tid på privat næringsliv. Beasley mener nemlig løsningene og de teknologiske mulighetene som privat sektor tilbyr, må brukes aktivt for å bekjempe verdens sultproblemer. Samarbeidsformene er mange. Med aktører som Mastercard jobbes det med å etablere betalingsløsninger for å styrke økonomier i lokalsamfunn verden over. I Tanzania er blant annet norske Yara inne i prosjekter for å styrke jordbrukssektoren.

– Det handler om å få aktørene til å snakke sammen. I mange land, blant annet i USA, finnes det bistandsprogram som har eksistert i 30–40 år uten utrette så mye. Vi må tørre å utfordre de faste bistandsmønstrene, sier Beasley.

Da mer enn halvparten av organisasjonens matforsyninger fraktes sjøveien, sikter organisasjonen seg inn mot å bli en stor aktør innen skipsfart.

Norsk Rederiforbund er den første rederiorganisasjonen i verden som har formalisert sitt engasjement med WFP, og signerte en treårig samarbeidsavtale i fjor. Rederiforbundet bistår WFP ved å identifisere fartøy som kan gi rask assistanse under en nødssituasjon.

– Samarbeidet har vært av stor verdi for begge parter, i krisesituasjoner relatert til humanitær nødhjelp på grunn av konflikt eller naturkatastrofer, sier direktør Harald Solberg i Rederiforbundet.(Vilkår)

Marc Zuckerberg ville ikke avsløre privat informasjon
Mark Zuckerberg ble presset på privat informasjon i en utspørring i Senatet i den amerikanske Kongressen, etter avsløringer om at Cambridge Analytics har brukt informasjon fra millioner av Facebook-kontoer i den amerikanske valgkampen.
00:39
Publisert: