– På mindre enn to år har min administrasjon oppnådd mer enn nesten noen annen administrasjon i vårt lands historie, sa Trump i sin tale til FNs hovedforsamling.

– Så sant, sa han.

Da lo flere i salen, noe som fikk Trump til å stoppe opp i talen.

– Det var ikke den reaksjonen jeg ventet, men det er ok, sa han spøkefullt, hvorpå latteren gjallet i salen.

Skryt – av seg selv

President Donald Trump skrøt av hva han har oppnådd i fredssamtalene med Nord-Koreas leder Kim Jong-un, men takket ham også for å ha bidratt med mye.

– Nord-Korea har gjort et nytt og modig fremstøt for fred. Jeg møtte Kim Jong-un i Singapore der vi hadde produktive møter. Vi er enige om at det er i begge lands interesser å jobbe for full atomnedrustning på Koreahalvøya, den amerikanske presidenten.

– Vi har oppnådd resultater ingen kunne ha trodd for kort tid siden, sa han og nevnte våpen som rustes ned, gisler som er blitt løslatt, levninger av amerikanere som falt på koreansk jord, som er blitt returnert tilbake for å bli gravlagt i amerikansk jord.

– Jeg vil takke Kim for hans mot og de skritt han har tatt. Men mye gjenstår, og sanksjonene vil bestå frem til nedrustningen er fullført, understreket Trump.

Videre takket han Sør-Koreas president Moon Jae-in, Japans statsminister Shinzo Abe og Kinas president Xi Jinping for deres bidrag til fredsprosessen på Koreahalvøya.

For ett år siden rystet Trump hovedforsamlingen da han truet med total ødeleggelse av den nordkoreanske staten og gjorde narr av Kim ved å kalle ham «rakettmannen».

Banner i kirken

USA styres av amerikanere og vil aldri underlegge seg overnasjonale organ, sier president Donald Trump i FN.

– Vi kommer aldri til å overgi USAs suverenitet til et ikke-valgt, globalt byråkrati som ikke stilles til ansvar av noen, sa Trump da han tirsdag talte i FNs hovedforsamling.

– USA styres av amerikanere, vi avviser ideologien globalisme og vi omfavner doktrinen patriotisme, fortsatte han.

Trump forsvarte USAs beslutning om å vende ryggen til FNs menneskerettsråd og Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som han betegner som trusler mot alle lands suverenitet.

FNs menneskerettsråd betegnet han som et pinlig organ, og ICC har ifølge Trump verken legitimitet eller autoritet.

Angriper Iran og gamle dogmer

Irans ledere sprer kaos, død og ødeleggelse, og plyndrer sitt eget folk, hevder president Donald Trump.

– De respekterer verken naboenes grenser eller andre nasjoners suverenitet, sa Trump da han tirsdag talte i FNs hovedforsamling.

– I stedet plyndrer Irans ledere landets ressurser for å berike seg selv og for å spre kaos i Midtøsten og langt utenfor regionen.

– Det iranske folk er med rette opprørte over at deres ledere har underslått milliarder av dollar fra den iranske statskassen, tatt over betydelige deler av landets økonomi og plyndret folks religiøse stiftelser, alt for å fylle sine egne lommer og for å kunne sende sine stedfortredere ut i krig. Ikke bra, fortsatte Trump.

– Irans naboland har betalt en høy pris for Irans ekspansjonspolitikk og aggresjon, og det er derfor så mange land i Midtøsten sterkt støtter min beslutning om å trekke USA fra atomavtalen med Iran, hevdet han videre.

– Vi ber alle land i verden om å isolere det iranske regimet og vi ber alle land om å støtte det iranske folk i deres religiøse og rettmessige kamp, la han til.

Trump forsvarte også sin omstridte beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israel hovedstad og som første land i verden flytte landets ambassade dit. Han fastholdt i talen at dette har styrket og ikke svekket håpet om en fredsløsning mellom Israel og palestinerne.

Dette er en påstand han har fått liten støtte for internasjonalt, og palestinerne har gjort det klart at de ikke lenger ser på USAs som en nøytral og troverdig samtalepartner og fredsmekler.

– Vi nekter å bli holdt som gisler av gamle dogmer og såkalte eksperter som har tatt feil gang på gang, sa Trump tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette er verdens største fest
01:45
Publisert: