Erik Solheim trekker seg fra jobben han har hatt siden 2016. Det bekrefter han til DN:

– Jeg er blitt enig med generalsekretæren om å gå av som sjef for FNs miljøprogram, sier Solheim på telefon fra Nairobi i Kenya tirsdag kveld.

Solheim fikk tidligere i høst kritikk for sin reisevirksomhet i en foreløpig rapport fra FNs revisjonsprogram.

– Jeg tar ansvaret for den situasjonen vi har med revisjonsrapporten som går igjennom mange ting, det aller meste har jeg ikke vært borti i det hele tatt. Det blir lettere å gjennomføre denne prosessen uten at jeg er daglig leder. Rapporten er full av feil, men det vil være lettere for en ny leder å ta ansvaret for den situasjonen, sier Solheim til DN.

Erik Solheim oppdaterer seg på mobilen mens han kjører FNs forlengede BMW-limousin fra flyplassen til kontoret i Nairobi tidligere i høst.
Erik Solheim oppdaterer seg på mobilen mens han kjører FNs forlengede BMW-limousin fra flyplassen til kontoret i Nairobi tidligere i høst. (Foto: Gunnar Lier)

Det var Aftenposten som meldte om saken først tirsdag ettermiddag.

Fikk reise-kritikk

Erik Solheim fikk jobben som direktør i FNs miljøprogram (Unep) fra 2016. I midten av september fikk 63-åringen kritikk av FNs internrevisjon for å ha brukt 4,1 millioner kroner fordelt på 529 reisedøgn under sin tid som FNs klimasjef.

DN ble med Erik Solheim på tur. Les saken fra oktober her.

Foruten klimabelastningen og utgiftene, slo organet fast at Solheim ikke hadde dokumentert tilstrekkelig at alle reisene faktisk var tjenestereiser. Solheim skal forøvrig ha tilbragt 79 prosent av tiden borte fra Nairobi-kontoret, ifølge FN-rapporten.

Både Sverige og Danmark stanset sine pengeutbetalinger til FNs miljøprogram i påvente av behandlingen i saken. I etterkant har Solheim, som hadde flere innvendinger mot rapporten, tilbakebetalt 50.000 kroner fra egen lomme.

«Jeg var den ledende reformator i FN»

– Revisjonsrapporten kom som en reaksjon på at jeg var den ledende reformator i FN. Mange var imot reformer og bidro til at denne rapporten kom, sier Solheim til DN.

– Tok du revisjonsrapporten nok på alvor da den kom?

– Nei, det kan det godt hende at vi ikke gjorde. Vi tok den nok ikke nok på alvor fra start. Interessant nok førte den til størst bekymring hos de landene som er mest for reform av FN. De landene som er mest for reform, ble mest engstelige for rapporten, sier han.

Han skriver videre at han håper dette ikke fører til at folk i FN blir redde for å ta risiko og drive reformer.

– FN er overmodent for reform. Bare de som har vært på innsiden ser hvor stort behovet for reform er. Jeg håper det at jeg går av, ikke fører til at andre blir redde for å ta risiko, sier Solheim.

Solheim trekker frem tre områder han er spesielt stolt av å ha fått til mens han har vært FNs miljøsjef:

– Vi har vært den mest sentrale organisasjonen til å drive plast opp som sentralt miljøspørsmål. Nå er det på topp over hele verden. Det er jeg veldig stolt over, sier han til DN.

– Da jeg om inn her var det ingen interesse for privat næringsliv. Nå har vi avtaler med Google og Alibaba for å nevne noen.

Og det tredje:

– Vi har særlig hatt suksess med samarbeid med store utviklingsland som Kina, India og Indonesia.

Forsvarte reisingen

I forbindelse med reise-kritikken, fulgte DN med Solheim på jobbreise tidligere i høst. Også da snakket han om reformeringen av FN.

– Det kan godt hende at jeg av og til har gått for fort frem, og at det er motforestillinger mot en litt sånn antiautoritær stil, det er det jo. Men vi er også nå i det 21. århundre. Nylig var jeg på besøk hos Google og Apple og Facebook, altså tre av verdens fem største selskaper, og hvor mange finner du der med slips? Ingen. Heller nesten ingen over 40. De tillater også folk å komme med motforestillinger, noe som er helt utenkelig i FN-sammenhenger, sa Solheim til DN i oktober.

Erik Solheim på vei til New Delhi på businessklasse i oktober.
Erik Solheim på vei til New Delhi på businessklasse i oktober. (Foto: Gunnar Lier)

Om kritikken mot selve reisevirksomheten, sa han:

– Det er selvfølgelig alltid et diskusjonstema hvor mye man skal reise. Men det er ingen annen måte å møte folk på, om man skal påvirke denne typen begivenheter, enn å være til stede. Man kan kanskje vedlikeholde noe relasjoner gjennom en videokonferanse eller en telefon. Men man kan ikke skape dem, sa Solheim.

Han var da helt sikkert på at reiserapporten kom til å bli «veldig kritisk».

– Men jeg ser også på dette som en anledning til å gjøre endringer til det bedre allerede nå. Alle mine reiser er lagt offentlig ut på nettet. De skal også først gå gjennom generalsekretærens kontor. Vi oppretter også en ny kontrollfunksjon og vil gjennomføre uavhengige vurderinger av pengebruken, sa Solheim.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fikk ikke vise reklamefilm - nå er den sett av fem millioner
Denne julereklamen var for politisk til å bli vist i Storbritannia. Nå er den likevel delt av 800.000 på Facebook og sett over fem millioner ganger på Youtube.
02:05
Publisert: