– Nord-Koreas kommende tiltak vil få USA til å lide en større smerte enn noensinne i historien, sa Nord-Koreas ambassadør i Genève, Han Tae Song, under en FN-konferanse om nedrustning tirsdag.

Uttalelsen var den første nordkoreanske reaksjonen på sanksjonene som ble vedtatt enstemmig av FNs sikkerhetsråd mandag kveld.

USA ønsket i utgangspunktet å stanse all oljeeksport til Nord-Korea, men måtte til slutt godta et svært utvannet utkast for å få Kina og Russland med.

Sanksjonene innebærer blant annet stans i eksporten av naturgass til Nord-Korea, samt at oljeeksporten holdes på dagens nivå. I tillegg stanser verdenssamfunnet all eksport av tekstiler til landet.

Straffetiltakene er en reaksjon på at Nord-Korea nylig prøvesprengte det som skal ha vært en hydrogenbombe. USA mener at hardere sanksjoner vil tvinge regimet til å forhandle, mens Russland og Kina argumenterer for at også USA må jenke seg for.

De to landene har foreslått at USA stanser militærøvelsene med Sør-Korea mot at Nord-Korea stanser prøveutskytinger av raketter og prøvesprenginger av atomvåpen, men USA har avvist forslaget.(Vilkår)