Dersom Norge blir valgt inn, kan den norske innsatsen i Sikkerhetsrådet bli avgjørende på tre konkrete områder, mener fungerende generalsekretær Gunnar Ekeløve-Slydal i Helsingforskomiteen:

Gjenreising av respekten for internasjonal lov, aktiv bruk av FNs høykommissær for menneskerettigheter og bruk av uavhengig dokumentasjon som våpen mot menneskerettighetsovergrep.

– Vi ser at statene i stadig større grad bryter folkeretten uten konsekvenser. De institusjonene som overvåker og håndhever folkeretten, må respekteres, sier Ekeløve-Slydal til NTB.

Tøff konkurranse

Fra onsdag klokken 15 norsk tid skal alle FNs medlemsstater gå til urnene i FN-bygningen i New York og stemme frem fem nye medlemmer – én fra henholdsvis Asia, Afrika og Latin-Amerika, og to fra den såkalte Vest-gruppen. Avstemningen skal etter planen være ferdig klokken 19.30, mens resultatet blir kunngjort senere på kvelden.

I Vest-gruppen konkurrerer Norge mot Irland og Canada, som begge er regnet som sterke kandidater. Men det er også Norge, fremholdt utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) overfor NTB tidligere denne uken.

– Dette er den tøffeste konkurransen i Vest-gruppen på det noen kan huske, sa Søreide, som aldri har vært i tvil om at det har vært riktig av Norge å jobbe hardt for å vinne. De fire siste årene har Norge brukt 29 millioner kroner på kampanjen.

For å bli valgt må landene få to av tre avlagte stemmer. Onsdag kveld blir det klart om ett eller – mindre sannsynlig – to av landene har fått det nødvendige antall stemmer, eller om det må en annen valgomgang til. Den vil i tilfelle skje torsdag.

Omstridt

Det er imidlertid omstridt om det er i Norges interesse å sitte i Sikkerhetsrådet, særlig med tanke på stormaktsrivaliseringen mellom USA, Russland og Kina, som sammen med Storbritannia og Frankrike utgjør Sikkerhetsrådets faste medlemmer med vetorett.

NUPI-forsker Niels Nagelhus Schia mener at med et sete i Rådet vil Norge befinne seg på selve catwalken i internasjonal storpolitikk.

– For Norge er en stabil, multilateral verdensorden en grunnpilar. Da blir det litt feigt ikke å stille opp og gå for en plass når det er vår tur, sa Schia til NTB nylig.

– Prekært behov

Ekeløve-Slydal peker på at manglende respekt for internasjonal lov og institusjoner som Den internasjonale straffedomstolen (ICC) er et problem.

– Flere ganger har Sikkerhetsrådet bedt ICC om å granske en sak, for deretter å la domstolen i stikken, sier han.

I tillegg har et flertall av medlemmene i Rådet ikke sluttet seg til domstolen, blant dem USA. President Donald Trump varslet nylig straffetiltak mot ICC-ansatte som etterforsker amerikanere for krigsforbrytelser i Afghanistan.

– Det viser hvor prekært behovet for Norges innsats i Sikkerhetsrådet er. Norge må snakke opp ICC som en uavhengig institusjon og en vesentlig del av folkerettssystemet, sier Ekeløve-Slydal.

– Dyr affære

Andre, som Frp-nestleder Sylvi Listhaug, er av motsatt mening.

– Jeg håper virkelig ikke at Norge kommer inn i FNs sikkerhetsråd. Det kan bli en dyr affære, sa Listhaug i et intervju med TV 2 tirsdag.

– Vi har allerede svidd av millioner på dette her, og hvis vi kommer inn, kan vi havne i en skvis mellom Russland, Kina og USA i saker som vil være vanskelig for Norge, sier Listhaug.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.