I en uttalelse fra den ukrainske marinen tidligere søndag ble det varslet at to fartøy var truffet, et av dem er kanonbåten Berdyansk. Russiske styrker hadde også ha tatt kontroll på over totalt tre ukrainske fartøy.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB bekreftet søndag at de har bordet og gjennomsøkt de ukrainske militærfartøyene ved Kertsjstredet.

– For å stoppe de ukrainske militærfartøyene brukte vi våpen, bekrefter en talsperson fra FSB.

To besetningsmedlemmer er såret, ifølge ukrainske myndigheter.

Ukrainas president Petro Porosjenko kalte søndag kveld inn den militære ledelsen i landet til krisemøte etter hendelsene søndag.

Uakseptabel

Tyskland sier Russlands blokkering av Kertsjstredet er uakseptabel og oppfordrer Russland og Ukraina til å roe ned den spente situasjonen.

– Utviklingen er bekymringsfull, sier den tyske utenriksministeren Heiko Maas i en Twitter-melding.

– En russisk blokade av passasjen til Azovhavet er uakseptabel, skriver Maas og oppfordrer partene til å trappe ned konfliktnivået.

Kertsjstredet, som er den eneste passasjen mellom Svartehavet og Azovhavet, ble stengt søndag etter at tre ukrainske marinefartøy gjennomførte det den russiske kystvakten hevdet var en uautorisert gjennomfart gjennom russisk farvann.

Det ble også løsnet skudd fra russisk side mot de ukrainske fartøyene og to ukrainere ble såret. De ukrainske marinefartøyene og mannskapet ble deretter tatt i arrest av den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Stredet åpnet for trafikk igjen mandag formiddag.

Spent

EU ber partene om å umiddelbart trappe ned spenningsnivået i området, som de siste dagene har vært skyhøyt.

– Vi forventer at Russland åpner for passeringer i Kertsjstredet og ber alle parter opptre med den største tilbakeholdenhet for å roe ned situasjonen umiddelbart, sier EU i en uttalelse søndag kveld.

Ukrainske myndigheter meldte tidligere at et russisk kystvaktskip hadde kjørt inn i en ukrainsk slepebåt som seilte sammen med to ukrainske marinefartøy. Fartøyene var på vei fra Odessa på kysten av Svartehavet til Mariupol i Azovhavet og forsøkte å ta seg gjennom stredet.

Slepebåtens motor og skrog skal ha fått skader i sammenstøtet.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB uttaler til russiske nyhetsbyråer at de ukrainske fartøyene satte kursen gjennom stredet, til tross for at Russland hadde stengt det. FSB beskylder ukrainske myndigheter for å forsøke å provosere frem en konflikt.

Nato kaller inn til krisemøte

Nato-sjef Jens Stoltenberg snakket mandag med Ukrainas president Petro Porosjenko på telefon om den dramatiske utviklingen i Azovhavet og Kertsjstredet.

Generalsekretæren ga uttrykk for sin fulle støtte til Ukrainas territorielle integritet og uavhengighet, som også omfatter landets rett til å kunne navigere fritt i sine territorialfarvann i henhold til folkeretten.

Det var Porosjenko som ba NATO-sjefen om å kalle inn Ukraina-Nato-kommisjonen, som i første omgang møtes på ambassadørnivå i Brussel mandag ettermiddag.

Styrker kontrollen

Det har i flere måneder vært økende spenning mellom Ukraina og Russland. Krim er etter folkeretten ukrainsk territorium, men Russland gjennomførte i 2014 en ulovlig annektering av halvøya.

Russland har i årene etter satt mye inn på å befeste sin kontroll over området. Landet har blant annet bygd ei bro over stredet.

En traktat fra 2003 slår fast at Ukraina og Russland deler Kertsjstredet og Azovhavet.

Kertsjstredet er den eneste passasjen inn i Azovhavet. Trafikken under broen er nå blokkert av et tankskip, og flere titall lasteskip som venter på å passere, står dermed fast.

Bekymret Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) er bekymret etter at Russland løste skudd mot tre ukrainske marinefartøyer, og senere tok kontrollen over dem.

– Vi er bekymret for spenningen i området og for det ukrainske mannskapet som var om bord, sier hun til Radio Norge.

Søndag løsnet den russiske sikkerhetstjenesten FSB skudd mot tre ukrainske marinefartøyer, etter at ukrainerne gjennomførte det den russiske kystvakten hevdet var en uautorisert gjennomfart gjennom russisk farvann. To ukrainere ble skadd i skytingen. Senere gikk FSB om bord i de ukrainske skipene, og tok kontroll over dem.

FNs sikkerhetsråd har innkalt til et krisemøte mandag ettermiddag norsk tid som følge av konflikten. Både Ukraina og Russland har bedt om møtet, opplyser kilder til nyhetsbyrået AFP.

Solberg understreker at Russland må følge avtalene de har undertegnet.

– Jeg håper at de kan få Ukraina og Russland til å snakke sammen, at man gjenåpner Ukrainas adgang til Azovhavet, som de har en avtale på, og at man får roet ned situasjonen, sier hun til Radio Norge.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.