Russland har lagt ned veto mot et norsk-irsk resolusjonsutkast i FNs sikkerhetsråd om å holde en nødhjelpskorridor fra Tyrkia til Syria åpen i ett år til.

De siste to årene har grenseovergangen Bab al-Hawa, på grensen mellom Tyrkia og Syria, vært den eneste muligheten til å frakte nødhjelp til rundt 4 millioner mennesker i de gjenværende opprørskontrollerte områdene nordvest i Syria.

Sikkerhetsrådets mandat for nødhjelpskorridoren utløper søndag, og Norge og Irland fremmet et forslag til resolusjon som i praksis ville ha forlenget mandatet med ett år. Dette la Russland ned veto mot.

– Irland og Norge er ekstremt skuffet, sier Norges FN-ambassadør Mona Juul.

Hun understreker at Norge ikke gir opp forsøket på å komme fram til enighet med Russland slik at nødhjelp fortsatt kan fraktes inn.

– Vi har ganske enkelt ingen tid å miste, det syriske folk regner med oss, sier Juul.

Kreml er nære allierte med Syrias president Bashar al-Assad og mener nødhjelpskorridoren er et brudd på Syrias suverenitet.

Russland mener nødhjelpen bør bringes inn via den regjeringskontrollerte delen av Syria, noe som vil gi Assad-regimet langt større kontroll.

Veto

Da det norsk-irske resolusjonsutkastet etter lang debatt kom opp for avstemning fredag, benyttet Russland seg derfor av vetoretten. Kina avsto fra å stemme, mens Sikkerhetsrådets øvrige 13 medlemsland stemte for.

Resolusjonsutkastet åpnet for å holde nødhjelpskorridoren åpen i seks måneder, pluss ytterligere seks måneder dersom ikke Sikkerhetsrådet innen den tid har endret mening.

Forslaget påla samtidig FNs generalsekretær å overvåke korridoren for å sikre at det bare er nødhjelp i bilene som slipper gjennom.

Alternativt forslag

Den russiske FN-delegasjonen utarbeidet et alternativt forslag til resolusjon som vil holde nødhjelpskorridoren åpen i et halvt år og skjerpe reglene for hva og hvor mye som kan bringes inn.

USA, Frankrike og Storbritannia stemte imot dette forslaget, mens ti andre land avsto fra å stemme. Søndag utløper dermed mandatet og nødhjelpskorridoren risikerer å bli stengt.

Norges FN-ambassadør Mona Juul og USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield understreker begge at de ikke gir opp forsøkene på å komme frem til enighet med Russland.

Reprise

Også da mandatet skulle forlenges for ett år siden, satte Russland seg på bakbena. De to resolusjonsutkastene ble da imidlertid samordnet og deretter enstemmig vedtatt i Sikkerhetsrådet.

Tonen mellom Kreml og Vesten er imidlertid kraftig skjerpet etter at Russland i februar invaderte nabolandet Ukraina.

Vesten har svart med å innføre strenge sanksjoner mot Russland, noe som har gjort det svært vanskelig å oppnå diplomatisk enighet med landet i internasjonale spørsmål.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.