I et år hvor velgerne reiste seg og endret makt og politikk i Europa og USA, har verdens rikeste bare blitt rikere. Totalt har formuen deres økt med 237 milliarder dollar, tilsvarende rundt 2050 milliarder norske kroner.

Det er Bloomberg Billionaires Index som viser at inntekten til de rikeste økte med 5,7 prosent gjennom 2016. Dette skjedde altså i et år hvor markedene først ble overrasket av brexit-valget i Storbritannia, før Donald J. Trump ble valgt til USAs neste president.

– Generelt har klientene ridd gjennom volatiliteten. 2016 ble et spektakulært år for risikoinvesteringer, sier investeringsdirektør Simon Smiles i UBS Wealth Management.

Drevet av nyheter

Warren Buffett har økt formuen med rundt 100 milliarder kroner. Det skyldes i stor grad at han gjennom investeringsselskapet Berkshire Hathaway Inc. har tjent gode penger på oppturen for flyselskaper og bankaksjer etter Trumps seier.

Den amerikanske investoren gjenvant plassen som verdens nest-rikeste etter at valget av Trump satte i gang en børsoppgang på slutten av året som har økt Buffets formue med 19 prosent, til rundt 650 milliarder kroner.

– 2016 har vært hendelsesdrevet, hvor globale nyheter har drevet prisene, heller enn fundamentale forhold, sier Michael Cole.

Han er toppsjef i Ascent Private Capital Management, som forvalter verdier for om lag 90 milliarder kroner.

– Troen på at Trump vil gå inn og deregulere store deler av økonomien driver markedet nå, sier Cole.

Trump-motstandere

Det er også amerikanske rikinger som har størst grunn til å juble når nyttårsrakettene fyres opp. Fire av de fem personene på Billionaires Index som har økt formuen mest, er amerikanere – heriblant Microsoft-gründer Bill Gates og oljemilliardær Harold Hamm.

Selv om de nå har nytt godt av en kraftig børsoppgang etter valget av Trump, var USAs rikeste i stor grad Trump-motstandere. Gründer, milliardær og eier av basketballaget Dallas Mavericks, Mark Cuban, sa i mai at han trodde aksjemarkedet ville falle så mye som 20 prosent dersom Trump slo Hillary Clinton.

Eiendomsmogulen Trump fyller i stor grad sin nye regjering og stab med folk som har omfattende næringslivsbakgrunn, men begrenset politisk erfaring. Hedgefond-milliardær Ray Dalio sa sist uke at denne miksen vil slippe løs kapitalismens dyriske drifter («animal spirits»), og sende markedene enda høyere. 

Samtidig har investorer og toppledere tatt godt imot valget av milliardær Wilbur Ross som handelsminister og tidligere Goldman Sachs-topp Steven Mnuchin som finansminister. De to har ifølge Bloombergs riking-indeks en samlet formue på nærmere 50 milliarder kroner.

– Dyktig forretningsmann

– Du vet, jeg var ikke så stor motstander av Trump som folk flest, sa milliardær Mohamed Bin Issa Al Jaber fra Saudi-Arabia i et intervju 11. desember.

– Han er dyktig – som forretningsmann. Han er bevisst på bunnlinjen. Folkene han ombringer seg med har en bagasje, men de er også suksessfulle og dyktige, sa Al Jaber.

Bill Gates er fortsatt verdens rikeste person, med en formue på 91,5 milliarder dollar – tilsvarende rundt 800 milliarder kroner.

Zara-gründer Amancio Ortega er Europas rikeste, og holdt annenplassen globalt inntil Warren Buffett suste forbi på Trump-bølgen.

Harold Hamm mer enn doblet formuen sin i år, til drøyt 130 milliarder kroner. Han fikk drahjelp av en bedring i oljeprisen og forventninger om at Donald Trump vil fjerne reguleringer for olje-, gass- og kullnæringen.

Nedgang i Kina

Selv om det har vært en betydelig Trump-skepsis innen teknologi-bransjen, har også tech-milliardærene økt formuen kraftig i år.

– Jeg tror vi må vente å se hva den nye administrasjonens politikk faktisk er. Jeg håper virkelig at politikken vil være i favør forskning, teknologi og alt det andre som verden har nytt godt av, sa Google-gründer Sergey Brin til media under en prisgalla i desember.

Kinas aller rikeste opplevde en nedtur for første gang siden lanseringen av Bloomberg-indeksen for fem år siden. Kinesisk børsnedgang og svekkelse av yuan førte til at landets rikeste fikk barbert vekk nesten 100 milliarder kroner.

– Forvent det uventede

Formuesforvaltere for verdens rikeste forbereder seg på en like frenetisk start på 2017 etter hvert som de voldsomme skiftene velgerne har fått gjennomslag for vil begynne å gi manifestere seg.

– Forvent det uventede, sier Sabine Kaiser, som er grunnlegger av SKadvisory, som rådgir familiebedrifter om investeringer.

Bloomberg / Dagens Næringsliv

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Miguel Sørholts liv i Miami: Velger fra øverste hylle
Miguel Sørholt tok med seg familien og flyttet til Florida. Her får han gitt barna en helt annen skolehverdag enn i Norge.
05:53
Publisert: