Indias høyesterett har forbudt salg av alkohol ved serveringssteder, barer og utsalg som ligger 500 meter fra hovedveier fra april. Dette er et forsøk på å redusere trafikkulykker som følge av fyllekjøring.

Nesten 240.000 mennesker dør årlig på indiske veier, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Luksusrestaurant uten vin

Alkoholforbudet er svært omstridt i India da det ifølge mange er svært lite gjennomtenkt. Også hoteller og restauranter i byene er rammet av forbudet. I Pune har 70 prosent av hotellene mistet alkoholbevilgningen.

Luksusrestauranten Indian Accent, som er en av landets beste restauranter, er blitt tvunget til å stoppe å servere vin i New Delhi. Restauranten har oppfordret myndighetene om å finne en annen måte å håndheve forbudet på og ikke ramme restauranter og utelivssektoren.

Ifølge The Federation of Hotel and Restaurant Associations of India vil den indiske staten og delstatsmyndigheter gå glipp av inntekter på 2000 milliarder rupi (260 milliarder kroner) hvis forbudet håndheves.

– Dette er ikke snakk om småpenger. Hvis dette hadde gitt resultater i form av færre ulykker hadde vi vært villige til å ofre oss. Dette rammer arbeidsplasser. Forbudet oppnår ikke noe som helst, sier foreningens direktør Dilip C Datwani til Business Standard.

Han kritiserer forbudet som «lite gjennomtenkt». Målet har vært å redusere fyllekjøring og gjøre det vanskeligere å kjøpe alkohol langs veiene.

– Det er en klar sammenheng mellom fyllekjøring og lett tilgang på alkohol, men ikke mellom fyllekjøring og hoteller, restauranter, sier han.

Største vekstmarkeder

India har vært det viktigste vekstmarkedet for verdens alkoholprodusenter. I 2005 ble det solgt brennevin med en utsalgspris på 25 milliarder kroner. I 2016 var omsetningen på over 170 milliarder kroner. Veksten har vært på 20 prosent de siste årene.

Pernod Ricard, som står bak merker som Chivas Regal og Absolut, sa i forrige uke at forbudet vil påvirke omsetningen i India. Carlsbergs konsernsjef har advart om at India vil bli et vanskelig år for den danske ølprodusenten.

Analyseselskapet Jefferies Group mener alkoholforbudet vil påvirke rundt 35 prosent av Indias 65.000 alkoholutsalg. I Goa, som er svært avhengig av reiselivssektoren, kan 85 prosent av alle alkoholutsalg bli stengt.

– Dette er blitt svært vanskelig. India er et demokrati. En kan ikke plutselig forby alkoholsalg over natten. Resultatet vil bli at ulovlig alkoholomsetning vil øke, sier direktør Jeetu Hemdev hos Allied Blenders, som står bak Officers Choice – Indias mest populære whiskymerke til The Economic Times.

Ønsker totalforbud

Enkelte delstater ønsker å forby alkoholsalg helt. Det er allerede nedlagt forbud i fem delstater, men i Madhya Pradesh og Chhattisgarh vurderes det regelrette forbud. Disse to delstatene har en befolkning på 100 millioner mennesker.

– Forbud er ikke et effektivt virkemiddel for å håndtere alkoholmisbruk. Det fører til hjemmebrent, smugling og kriminalitet. Myndighetene kan bruke inntektene fra alkoholsalg til forebyggende tiltak, sier direktør Abanti Sankaranarayanan hos United Spirits til India Times.

Den indiske staten og delstatene har behov for inntekter. Det er lav skatteinngang i India.

– Alkoholforbudet kommer på et dårlig tidspunkt for delstater som slitet med fallende inntekter og høyere utgifter. Dette vil slå negativt ut på budsjettunderskuddene og høyere lånekostnader, sier sjeføkonom Indranil Pan hos IDFC Bank i Mumbai til Wall Street Journal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den ultimate treningsformen for Bente og Christopher: - Det virket som et ork, men nå er vi avhengig
Bente og Christopher Jacobsen var overvektige. Slik kom de i form.
01:26
Publisert: