Etter eksplosjonene som torsdag rammet to tankskip utenfor kysten av Iran, har USA hevdet at iranske myndigheter sto bak angrepene. Iran har avvist anklagene.

Forholdet mellom landene var fra før svært spent, og Hallenberg mener krigsfaren har økt. Samtidig gjør han det klart at det er vanskelig å vite hva som skal til for at USA skal gjøre alvor av sine trusler om et militært angrep.

– Jeg tror ikke vi er der ennå, men vi er kommet ett skritt nærmere. Skjer det noe de kommende dagene der amerikanske interesser er direkte innblandet, og USA skylder på Iran, kan det godt bli et militært angrep.

Hallenberg tror ikke det er usannsynlig at Iran sto bak angrepene, slik USAs utenriksminister Mike Pompeo har hevdet. Men han vil ikke utelukke andre muligheter.

– Problemet er jo at USA vil at det skal være Iran. Det finnes et politisk element her som gjør meg tvilende til Pomeos vurdering, sier Hallenberg, som er forskningsleder ved Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

Ifølge Hallenberg er det tenkelig at en av Irans fiender kan ha stått bak angrepene. Han viser til Saudi-Arabia og Israel, men understreker at det ikke finnes bevis som underbygger en slik teori.

Også den norske forskeren Kjetil Selvik har pekt på Iran og Saudi-Arabia som mulige mistenkte etter angrepene mot oljetankerne Kokuka Courageous og Frontline-eide Front Altair.

– En terror-nasjon

I tillegg til Pompeo har president Donald Trump selv anklaget Iran for å stå bak tankskip-angrepene.

– Iran gjorde det, sa Trump til TV-kanelen Fox News fredag.

Presidenten kalte Iran en «terror-nasjon» og sa at USA har avslørt at Iran er ansvarlige for angrepene.

Militæret i USA har offentliggjort en video som angivelig viser iranske soldater som fjerner en udetonert mine fra Kokuka Courageous. Dette hevdes å ha blitt gjort for å fjerne spor.

Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole har i et intervju med Dagbladet sagt at det kan se ut som USAs påstand er riktig. Kjetil Selvik har på sin side påpekt at det er lett å manipulere bilder.

Slukket brannen

På oljetankeren Front Altair brøt det ut brann etter eksplosjonene torsdag. Skipet er eid av rederiet Frontline, som kontrolleres av milliardæren John Fredriksen, som fram til 2006 var norsk statsborger.

Fredag bekreftet rederiet at brannen er slukket og at det ikke er registrert forurensning i sjøen ved skipet.

Fartøyet skal ha vært lastet med 75.000 tonn svært brennbare hydrokarboner av typen nafta da det ble rammet av eksplosjoner.

Mannskapet på Front Altair besto av elleve russere, elleve filippinere og en person fra Georgia. De ble først reddet av et sørkoreansk skip og deretter overført til et iransk marinefartøy og tatt med til Iran.

Et innslag om mannskapet ble fredag vist på den iranske TV-kanalen Press TV.

– Alt er OK, sier en russisk mann som forteller at han er en av de øverste offiserene på Front Altair. Han takker Iran for landets gjestfrihet.

– Kjenner ikke årsaken

Både kystvakta i Oman, det norske sjøfartsdirektoratet og en rekke andre kilder har bekreftet at Front Altair ble utsatt for et angrep.

Robert Hvide Macleod, administrerende direktør i Frontline Management, vil imidlertid ikke fastslå årsaken til eksplosjonene.

– Men vi utelukker at det er feil ved skipet som har forårsaket dette. Hele denne alvorlige hendelsen vil bli gransket og grundig etterforsket, sa han fredag i en uttalelse til E24 og Dagens Næringsliv.

Også i forrige måned ble flere skip utsatt for sabotasje i Omanbukta. Et av disse fartøyene, Andrea Victory, er norskeid.

USA mener Iran sto bak også disse sabotasjeaksjonene, noe regimet i Iran har avvist.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.