– Dette kan lett vise seg å bli det dyreste uværet i amerikansk historie. Og det sier en del når du tar i betraktning hva som skjedde for to uker siden, sier McNoldy, som er ansatt ved universitetet i Miami.

Harvey koster 1400 milliarder kroner

Texas og Louisiana ble for to uker siden rammet av orkanen Harvey, som forårsaket enorme nedbørsmengder og flom. Myndighetene i Texas har anslått at gjenoppbyggingen kan koste opptil 180 milliarder dollar – 1.400 milliarder kroner.

Irma har hatt ekstreme vindstyrker på minst 82 meter per sekund i over 33 timer. Dette er lenger enn noe annet uvær på jorda som har vært observert med satellitt.

Orkanen, som har forårsaket store ødeleggelser på flere karibiske øyer, ventes å nå kysten av Florida i helgen.

Aldri målt i vindstyrke

Orkanen Irma har hatt en vindstyrke på minst 82 meter per sekund i over 33 timer. Det er ny rekord siden satellittmålingene begynte tidlig på 1970-tallet.

– En slik intensitet over en så lang periode er aldri tidligere observert i perioden hvor vi har hatt satellitter, sier Etienne Kapikian fra Frankrikes meteorologiske institutt.

– Og det fortsetter, legger han til.

360 kilometer i timen

Irma vil trolig befinne seg i kategori 5 – den kraftigste orkan-kategorien – helt til den når Bahamas.

Mens orkanens vedvarende styrke har ligget på minst 82 meter per sekund, er det registrert vindkast på opp mot 100 meter per sekund – 360 kilometer i timen.

Irma er den kraftigste orkanen som noen gang er registrert i Atlanterhavet med unntak av Mexicogolfen og Det karibiske hav.

I Mexicogolfen og Det karibiske hav er sjøen varmere enn lenger ute i havet, noe som bidrar til at kraftigere orkaner kan oppstå i disse områdene.

Irma utviklet seg imidlertid over unormalt varmt vann i Atlanterhavet øst for Karibia.

Klimaforskere har lenge advart om at de kraftigste orkanene og tyfonene kan bli enda kraftigere som følge av den globale oppvarmingen.(Vilkår)

Orkanen Irma jevnet øyen Barbuda, nå forbereder Miami seg på det verste
Irma, den kraftigste orkanen som noen gang er registrert i Atlanterhavet, har kostet menneskeliv og massive ødeleggelser på de karibiske øyene Saint-Martin og Barbuda. Fredag kommer den til Florida.
01:01
Publisert: