Ikke noe konglomerat i verden har mer innflytelse og makt i et lands økonomi enn Samsung-gruppen i Sør-Korea. Samsung sto for 22,7 prosent av Sør-Koreas samlede eksport i 2017 og 17 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Selskapet har satset på Vietnam – og i mindre grad Kina. Datterselskapene i Vietnam gjør gruppen til det største i landet med en omsetning på 58 milliarder dollar – nesten en fjerdedel av den samlede vietnamesiske eksporten på 214 milliarder dollar.

– Ikke bare Apple

Tirsdag morgen kom Samsung Electronics, som er det største selskapet i gruppen, med et resultatvarsel. Driftsresultatet for siste kvartal ventes å havne 18 prosent lavere enn konsensus fra det store analytikerkorpset som følger selskapet.

Dette er 38,5 prosent lavere enn det foregående kvartalet og 29 prosent mot samme kvartal året før. Omsetningen ventes å falle med rundt 10 prosent fra tredje kvartal. Fullstendig resultat fremlegges senere i januar.

– Dette er et sjokk. Årsaken er ikke bare Apple. Det er også smarttelefoner, servere og pc-produsenter som ikke legger inn ordrer. Selv om handelskrigen mellom USA og Kina henger over dem, vil ikke disse selskapene akseptere dagens priser. Samsung presses til å kutte databrikkeprisene, sier analytiker Song Myung-sup hos Hi Investment & Securities til Bloomberg.

Verre enn ventet

Det er spesielt komponentdivisjonen, som blant annet produserer dataminne til andre selskaper, som er rammet. Dette er en indikasjon på at hele teknologisektoren har problemer. Dataminne har utgjort over 70 prosent av Samsung-resultatene de siste årene.

Ifølge DRAMeXchange ventes prisene på dataminne å falle med 20 prosent i inneværende kvartal mot i fjor.

«Nedturen for dataminne ventes å bli mye verre enn hva vi tidligere trodde», skriver analytikere hos det sørkoreanske meglerhuset Eugene Investment & Securities i en ny rapport.

Samsung leverer dataminne til alt fra Apples smarttelefoner og Googles dataservere til moderne biler og elektronikk. Konkurrenten Apple er Samsungs største enkeltkunde.

Kraftig børsfall i 2018

Aksjekursen på Samsung Electronics, som er Sør-Koreas største selskap, falt med nesten 25 prosent i 2018. Prisene på dataminne har falt de siste månedene og investorer har klart å prise dette inn i aksjekursen. Utsiktene blir karakterisert som svært vanskelige og uoversiktlige.

Håpet er at en ny generasjon smarttelefoner og datamaskiner skal gi økt etterspørsel. Samsung er fortsatt verdens største smarttelefonprodusent, men kan bli forbigått av kinesiske Huawei i løpet av 2020.

Samsung vil i løpet av februar lansere nye flaggskipsmodeller i smarttelefonserien Galaxy. Ifølge lekkasjer vil Samsung komme med ny design og lansere fem ulike Galaxy S10-modeller – blant annet en «Lite»-modell.

Samsung skriver i resultatvarselet at de vil styrke utvikling og produksjon av databrikker og avanserte skjermer som de venter det vil bli økt etterspørsel etter med lanseringen av 5G-nettverk.

Ny vekst ventes å komme fra kunstig intelligens og leveranser til førerløse biler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Putin feiret jul i natt - i kirken der han ble døpt i hemmelighet
00:58
Publisert: