Skulle USAs president fortsette sine tirader mot de europeiske allierte under toppmøtet onsdag kveld, eller skulle alliansen komme til enighet?

Det var det store spørsmålet under første dag av Natos toppmøte i Brussel. Til tross for at Donald Trump startet onsdagen med å kalle Tyskland «en fange av Russland» under en frokost med generalsekretær Jens Stoltenberg, klarte alliansen å bli enige om alle vedtakene som var planlagt.

– Beslutningene vi har tatt i dag viser at Europa og Nord-Amerika jobber sammen. Nato leverer og vi er bestemt på å holde våre én milliard innbyggere trygge, sa Stoltenberg.

USAs president kritiserer Nato-landene for handel med Russland
Donald Trump møtte Nato-sjef Jens Stoltenberg til frokostmøte før Nato-toppmøtet.
03:22
Publisert:

«Uakseptabelt!»

Midt under møtet forlot Trump salen for å snakke med Tysklands kansler Angela Merkel på egen hånd. Da han kom ut av møtet mente han at stemningen mellom den var god.

– Vi har et veldig, veldig bra forhold, sa Trump.

Men torsdag morgen var tonen annerledes. Før toppmøtets andre og siste dag benyttet Trump anledningen til å fyre løs mot Tyskland nok en gang i flere meldinger på Twitter:

– Presidenter har i flere år mislyktes å få Tyskland og andre rike Nato-nasjoner å betale mer for beskyttelsen deres mot Russland. De betaler bare en liten del av kostnadene. USA betaler titusenvis av milliarder for mye for å subsidiere Europa, og taper masse på handel, skrev han og fortsatte:
– På toppen av det hele har Tyskland startet å betale Russland, landet de ønsker beskyttelse mot, milliarder av dollar for energi fra en ny gassledning fra Russland. Uakseptabelt! Alle Nato-land må møte deres to prosents forpliktelse, og øke den til fire prosent.

Vil ha fire prosent

På onsdagens møte ble Nato-landene blant annet enige om å opprette nye kommandosentraler og styrke cyberforsvaret. Det ble også vedtatt at de allierte skal fortsette å bevege seg mot at to prosent av bruttonasjonalproduktet skal brukes på forsvar innen 2024.

Trump luftet et forslag om at dette tallet burde være fire prosent under onsdagens toppmøte.

– La oss nå begynne med to prosent, sa Stoltenberg da han fikk spørsmål fra pressen etter møtet, ifølge NTB.

Nato-møtet avsluttes torsdag. Onsdag kom det meldinger om at Nato-landene allerede er blitt enige om en slutterklæring. Det samme skjedde under G7-møtet, men da ombestemte Trump seg. (Vilkår)

Stoltenberg: – Dialog er ikke et tegn på svakhet. Det er et tegn på styrke.
Under EU-toppmøtet i Brüssel uttalte Nato-sjef Jens Stoltenberg seg om det planlagte møtet mellom Vladimir Putin og Donald Trump.
01:47
Publisert: