Stormaktene USA, Kina og Russland rustet alle opp forsvaret sitt i løpet av året, ifølge en ny rapport fra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Russland økte forsvarsutgiftene sine med 5,9 prosent, til om lag 600 milliarder kroner, mens Kina hadde en økning på 5,4 prosent og brukte i løpet av året rundt 1.864 milliarder kroner på forsvaret. USA er fortsatt landet som bruker desidert mest og hadde utgifter på rundt 5.300 milliarder kroner i 2016, en oppgang på 1,7 prosent fra året før.

Gnisninger

Den globale økningen i forsvarsbudsjettene kommer til tross for at antallet pågående væpnede konflikter faller i hele verden, med unntak av Nord-Afrika.

Ifølge SIPRI står de store landene for størstedelen av verdens forsvarsutgifter, noe som kan gi grobunn for diplomatiske gnisninger. 

Forsvarsalliansen NATO har lenge krevet at de 27 medlemslandene må oppfylle forpliktelsen om å bruke 2 prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvaret, men fortsatt er det bare USA, Estland, Frankrike og Hellas som når dette målet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Jeg har bokset i 70 år
Birger «Biggen» Olsen (86) har fremdeles kraft i slagene.
02:59
Publisert: