Nervøsiteten fortsetter ved Asia-børsene fredag formiddag. Singapore og Malaysia vil komme med inflasjonstall senere på dagen.

Tokyo-børsen holder stengt etter at det ble intervenert i valutamarkedet da markedene stengte på torsdag, ved å kjøpe japanske yen, og dermed styrke valutaen.

«Slik vi ser dette trenger det japanske finansdepartementet å overbevise USA om å delta i dette. Hvis det ikke skjer vil denne interveneringen mislykkes i løpet av noen uker», skriver Commonwealth of Australia i et notat.

Gullprisen er på det laveste på to år og oljeprisen ligger an til å falle for fjerde uke på rad.

– Dette kommer til å bli et svært, svært ustabilt kvartal. Det er altfor mange ulike og motstridende faktorer som driver prisene akkurat nå, sier analysesjef Amrita Sen hos Energy Aspects til Bloomberg TV.

Halvering av fraktprisene

De mange renteøkningene fra sentralbanker over hele verden denne uken, også i Asia, gjør at investorer forsøker å finne lys i høstmørket. Det er økende frykt for resesjon i deler av Europa og USA.

Problemene i de globale forsyningskjedene under pandemien har fått skylden for å ha utløst inflasjonsspiralen – og dermed også sentralbankenes reaksjon i form av kraftige renteøkninger. Det letes etter signaler om når og hvordan dette vil snu.

«Covid-sjokket forårsaket betydelige forstyrrelser i forsyningskjedene, som spredte seg til enestående leveringsforsinkelser over hele verden – i tillegg til høyere priser for forbrukerne. Leveringstidene har normalisert seg nesten helt. Det gjør at det oppadgående presset på inflasjonen på leverandørkjedene nesten er over», skriver Institute of International Finance (IIF) i en ny rapport.

IIF representerer verdens største finansinstitusjoner og sentralbanker.

Forsyningsproblemene i verden vedvarer: – Kaos og usikkerhet har forstyrret hele systemet
Man trodde at flaskehalsene i de globale forsyningskjedene skulle være midlertidige, men økningen i deltavariantene av koronaviruset har stanset opp fabrikkproduksjonen i Asia, og forsyningsproblemene i hele verden vedvarer.
01:29
Publisert:

I september 2021 var gjennomsnittsprisen for å sende en standardcontainer fra Asia til USA på over 10.000 dollar – mot 1450 dollar før pandemien. Nå har prisene falt med nesten 60 prosent, og de lange køene ved mange containerhavner har delvis forsvunnet.

«Det ville vært fint å tro at dette vil ta knekken på inflasjonsspøkelset som herjer over hele verden, men det er ikke tilfellet. Krigen i Ukraina utøver oppadgående press på inflasjonen globalt, og spesielt over Europa», skriver teamet som er ledet av sjeføkonom Robin Brooks.

– Meget stor utfordring

Det er fortsatt utfordringer med flaskehalser, sier direktør Morten Sloth Madsen hos DSV Air & Sea, som er en del av danske DSV – et av verdens største frakt- og logistikkselskaper, med over 75.000 ansatte.

– Situasjonen er klart bedre når det kommer til fraktrater på flere ruter, men ikke alle. Havnesituasjonen er faktisk fortsatt en meget stor utfordring. På den amerikanske vestkysten er køene veldig redusert, men problemene har flyttet seg til andre steder, sier Madsen.

Han sier at det er problemer på den amerikanske vestkysten og i Europa, med ventetider på mellom seks og 16 dager før skip kan legge til.

Unngår global resesjon

Delstatistikker fra de store, asiatiske eksportøkonomiene følges tett denne høsten. Sør-Korea kommer med nye handelsstatistikker hver tiende dag. De første 21 dagene av september falt eksporten med 8,7 prosent, sammenlignet med i fjor.

Dette forklares delvis med færre produksjonsdager på grunn av helligdager. I august falt eksporten av halvledere og komponenter for første gang på 26 måneder. Eksporten til Kina, som er Sør-Koreas største handelspartner, falt med 14 prosent.

«Vi fortsetter å mene at den globale økonomien så vidt vil unngå en resesjon, til tross for at vi venter at USA, Canada og det meste av Europa vil havne i en resesjon på et eller annet tidspunkt i løpet av der neste året», skriver analysesjef Ben May hos Oxford Economics i en ny rapport.

Analyse- og rådgivningsselskapet viser til at alle de fem tekniske resesjonene USA har vært i siden 1980-tallet også har skjedd samtidig som at verdensøkonomien har vært i en resesjon. De mener at 14 av 25 avanserte økonomier vil havne i en resesjon rundt årsskiftet.

«Den eneste regionen som vil unngå to kvartaler med negativ økonomisk vekst, er Asia», skriver Oxford Economics.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.