Kina var først ute med å stenge grensene til omverdenen ved begynnelsen av 2020 – kun uker etter smitteutbruddet i storbyen Wuhan ble bekreftet. Grensene er nesten hermetisk lukket med utreiseforbud for turister og lange karanteneopphold for dem som reiser inn i Kina.

Har ikke hastverk

Totalt er det satt over én milliard vaksinedoser i Kina. I juni har rundt 20 millioner kinesere fått en vaksinedose hver dag i gjennomsnitt. I august vil vaksinetempoet falle til rundt halvparten. Vaksineringen flyttes fra folkerike storbyer til landsbygden.

Kinesiske myndigheter har ikke hastverk med å åpne grensene til omverdenen til tross for at det sammenlignet med andre land nesten ikke er smitte i landet. Totalt er det bekreftet like over 90.000 smittetilfeller. Til sammenligning har India passert 30 millioner.

Den foreløpige planen å holde de kinesiske grensene stengt i minst ett år til. I et regjeringsmøte ble det satt en foreløpig tidslinje med en gjenåpning tidligst i andre halvdel av 2022, ifølge Wall Street Journal.

– Dette betyr at internasjonale selskaper i Kina vil drive en begrenset virksomhet i mer enn ett år til. Utenlandske ledere sitter fastlåst og det gjør det praktisk talt umulig å gjennomføre møter ansikt til ansikt, sier direktør for den amerikanske handelsforeningen i Kina, Alan Beeve, til næringslivsavisen.

Årsaken til at Kina ikke ønsker å åpne grensene er frykt for nye virusmutasjoner, mulige endringer i toppen av kommunistledelsen og avholdelsen av vinter-OL i februar 2022, sier kilder til Wall Street Journal.

Viktig turistmarked

Beslutningen om å fortsatt isolere Kina vil ha beslutninger langt utenfor landets grenser. Kina har vært et svært viktig marked for reiselivsdestinasjoner over hele verden. Dette tyder på at kinesiske turister ikke kan få reise internasjonalt før i 2023-sesongen.

Kinesere foretok 169,1 millioner utenlandsreiser i 2019 – en ny rekord. Over 11 millioner kinesere besøkte Thailand for to år siden – over en fjerdedel av de 40 millioner turistene som landet ifra hele verden.

KKP Research mener Thailand vil få 160.000 internasjonale turister i år og 5,8 millioner i 2022 under forutsetning av at målet om å vaksinere 70 prosent av befolkningen med første vaksinedose innen oktober holder stikk.

«Det vil ikke være kinesiske turister av betydning i år», skriver KKP Research, som er skeptisk til om myndighetenes mål om en økonomisk vekst på 2,3 prosent i 2021 kan oppnås.

Reiselivssektoren utgjør rundt en femtedel av den thailandske økonomien – tilsvarende som i Hellas.

Setter tak på økonomisk vekst

Et mindre utbrudd i Sør-Kina de siste ukene er blitt kontrollert ved hjelp av massetesting. 13 bydeler i Dongguan har vært nedstengt de siste dagene og det ble igangsatt testing av 2,5 millioner mennesker på mandag.

Tilsvarende har skjedd i andre byer med stengte fabrikker som resultat. Det har forårsaket forstyrrelser i de globale forsyningskjedene. Den innenlandske økonomien holder høy hastighet.

– Virkeligheten med fortsatt smitteutbrudd og langvarige restriksjoner setter et tak på hvor høy oppgang det blir, sier analytiker Cui Ernan hos Gavekal Dragonomics til Wall Street Journal om utsiktene for den kinesiske økonomien.

Kina har hatt en svært høy eksportvekst under pandemien. Dette har fortsatt. Capital Economics mener at den globale etterspørselstoppen er nådd. De tror ikke på en korreksjon, men mer en utflating.

«Kinesiske statistikker viser at eksporten av elektronikk har falt tilbake mest markant», skriver analyse- og rådgivningsselskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.