Ved midnatt torsdag stenger det internasjonale overgangsvinduet for sommeren, tidsperioden fotballklubbene har til å kjøpe og selge spillere. I Premier League i England, en av verdens mest populære ligaer, har de 20 klubbene brutt rekorden fra i fjor, ifølge revisjonsfirmaet Deloitte.

31. august er kjent som «Deadline Day». 24. august, allerede godt over en uke før siste handledag, hadde klubbene brukt totalt 1,17 milliarder pund – nesten 12 milliarder norske kroner. Den forrige rekorden ble satt i fjor sommer og lå på 1,165 milliarder pund.

Før overgangsvinduet stenger ved midnatt har styrtrike Manchester City brukt mest penger på balløya med sine 221 millioner pund.

– Spillerkjøpsummene har vært ekstraordinære i år, sier konsulent Chris Stenson ifølge BBC.

Han mener likevel klubbene har handlet innenfor rammene av hva som er forsvarlig, med tanke på markedssituasjonen klubbene står i.

20 år gamle Ousmane Dembélé har overtatt Neymars draktnummer i Barcelona. Her fra presentasjonen på sin nye hjemmebane.
20 år gamle Ousmane Dembélé har overtatt Neymars draktnummer i Barcelona. Her fra presentasjonen på sin nye hjemmebane. (Foto: Lluis Gene/AFP/NTB Scanpix)

«Sprengte banken» for Neymar

Klubbene i Storbritannia, Italia og Frankrike må pent legge ned sjekkheftene innen midnatt torsdag. I Spania, som har et døgn lenger enn siden kolleger, ble det skrevet overgangshistorie denne sommeren da franske PSG utløste utkjøpsklausulen til Barcelonas angrepsspiller Neymar. Sum: 222 millioner euro – over to milliarder norske kroner.

Viasat-kommentator Petter Veland uttalte til DN tidligere i sommer at han håper rekorden blir stående en stund fremover.

– Overgangen er et resultat av at én klubb har bestemt seg for å «sprenge banken» ved å utløse Neymars utkjøpsklausul i kontrakten, ikke av at to klubber har forhandlet seg frem til at Neymar er verd 222 millioner euro. Svært få klubber har mulighet til å holde på slik. Det ville heller ikke vært sunt for fotballen, sa Veland.

Halvparten av overgangssummen er allerede brukt da klubben hentet Ousmane Dembélé fra tyske Borussia Dortmund. Summen kan stige til 145 millioner euro, rundt 1,3 milliarder norske kroner.

I mens har PSG fortsatt med å sette rekorder: Nylig inngikk de en avtale med Monaco for 18-åringen Kylian Mbappé på hele 1,4 milliarder kroner. Den overgangen skal derimot gjennom Uefas financial fair play-system før den blir formelt godkjent, og blir først gjennomført i sin helhet neste sommer, skriver The Guardian.

Fryder seg

«Deadline Day»-sjangeren er likevel trolig størst i Storbritannia, der sportskanalene og tabloidavisene har mye moro med å gire opp stemningen frem til vinduet lukker. Det har også gått sport i å trekke frem noen av de beste historiene fra overgangsvinduets siste dag – også fra vinterhalvåret.

  • «Var Deadline Day i januar 2011 den beste noensinne?» spurte BBC da vintervinduet var åpent tidligere i år. I 2011 gikk Liverpools storscorer Fernando Torres til Chelsea for 50 millioner pund, mens Andy Carroll fra Newcastle ble hentet inn som erstatter for 35 millioner pund samme kveld. Sistnevnte hadde én landskamp for England og en halv sesong på toppnivå. Ingen av spillerne slo til i sine nye klubber og har siden reist videre.
  • Noen ganger går ikke Deadline Day som planlagt. I 2015 satte West Bromwichs Peter Odemwingie seg i bilen fra Birmingham til London for å få fortgang i overgangen til Queens Park Rangers. Han hadde allerede skrevet autografer og sagt til reportere at han var klar for et «nytt kapittel i karrieren». Overgangen gikk derimot ikke igjennom og Odemwingie måtte kjøre tilbake i det som blir kalt «den flaueste bilturen i Deadline Days historie»
    – Jeg angrer på turen. Jeg tror jeg satte på Akons «Lonely» på stereoen og dro hjem, sa angrepsspilleren i et «snakke ut»-intervju med Sky Sports.

Trøndersk aktivitet

Overgangsvinduet i Norge stengte 16 august, men Deadline Day har i norsk målestokk skapt liten oppmerksomhet i forhold til Storbritannia og Spania. I sommer har likevel Rosenborg skapt oppstand for å tilsynelatende strippe både topp- og bunnklubbene i norsk eliteserie for deres beste spillere.

Trønderne har kjøpt Anders Trondsen fra medaljejagende Sarpsborg 08 for om lag 15 millioner kroner. Samme sum brukte de også på å hente Vikings Samuel Adegbenro. Nigerianeren har fått en drømmestart med tre mål på to kamper mot Ajax i Europaligaen, og har på få uker blitt spådd å koste 100 millioner ved et videresalg.

I mens sliter Viking i bunnen av tabellen. Rogalendingenes britiske trener Ian Burchnall reagerte slik etter pangstarten for hans tidligere elev.(Vilkår)

Kaos da Listhaug besøkte Rinkeby
Innvandringsminister Sylvi Listhaug besøkte drabantbyen Rinkeby utenfor Stockholm med stort presseoppbud på slep.
01:00
Publisert: