Foxconn har de siste 20 årene blitt Apples hoffprodusent. Med over 1,2 millioner ansatte, i hovedsak i Kina, er dette verdens største kontraktsprodusent av elektronikk.

Da USAs president Donald Trump ønsket å flytte produksjonen hjem til USA, var grunnlegger Terry Gou raskt på plass i Det hvite hus med planer om å bygge verdens mest moderne og effektive flatskjermfabrikk i delstaten Wisconsin.

– Dette er en fantastisk dag for amerikansk produksjon, amerikanske arbeidere og alle som tror på «Made in the USA». Terry Gou tilhører en voksende liste over toppsjefer som innser at USAs muligheter er ubegrensede, sa Trump i oktober 2017.

I fjor sommer ble første spadestikk satt.

– Dette er verdens åttende underverk, sa Trump, ifølge New York Times.

Ikke i stand til å konkurrere

Etter å ha fått løfter om fire milliarder dollar i ulike subsidier fra den amerikanske delstaten, har Foxconn forkastet de opprinnelige planene om å bygge en fabrikk i Midtvesten.

– Vi har ingen plass for oss i USA til å produsere fjernsynsapparater. Vi er ikke i stand til å konkurrere, sier spesialrådgiver Louis Woo i selskapet til Reuters.

Den opprinnelige planen var å utvikle og produsere avanserte fjernsynsapparater i USA. Dette ble senere endret til kun å produsere mindre flatskjermer. Nå er planene om en fabrikk forkastet og planen er å utvikle Wisconsin til å bli et senter for forskning og utvikling.

– Vi bygger ikke en fabrikk i Wisconsin, bekrefter Woo, som er konsernsjef Gous nærmeste medarbeider.

Ifølge de opprinnelige planene skulle de ansette 5200 i løpet av 2020. Nå ligger det an til å bli nærmere 1000 ansatte – i beste fall. Ved årsskiftet var 178 på lønningslisten. Det er ikke første gang Foxconn har gått vekk fra løfter om å satse stort på produksjon i USA.

«Det globale markedet som eksisterte da planene ble presentert har endret seg», sier Foxconn i en uttalelse på torsdag.

– Bare forferdelig

Den republikansk guvernøren Scott Walker, som tapte under valget i fjor, godkjente subsidiene sammen med den republikanske kontrollerte delstatskongressen.

– Denne nyheten er ødeleggende for skattebetalerne i Wisconsin. Ved hvert skritt har Foxconn lovet mer enn de kan holde og brutt løfter. Vi ble lovet industriarbeidsplasser. Vi ble lovet topp moderne lcd-produksjon. Vi ble lovet økonomiske muligheter som skulle endre hele spillet for oss, sier Demokratenes Gordon Hintz i en uttalelse, og på Twitter.

Fabrikken skulle bygges i Racine County, sør for Milwaukee. Forarbeidet har startet med blant annet ekspropriering av privatboliger for bygging av en fabrikk som skulle være på til sammen 2,2 millioner kvadratmeter.

– Boligeiere er blitt tvunget til å flytte. Vi har ødelagt hele nabolag. Det er bare forferdelig. Hvis dette ikke går videre kommer vi til å stanse opp og lure på: vi har ofret alt dette, men for hva, sier lokalpolitiker Sandy Weidner til Wall Street Journal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette vil Nasdaq-sjefen gjøre med bygningen om de får kjøpe Oslo Børs
01:16
Publisert: