Det siste året har Frankrike vært preget av en rekke gule vester-demonstrasjoner, etter at protester brøt ut i mai i fjor. Det som startet gule vester-demonstrasjonene var misnøye med høye drivstoffpriser, og stadig økende levekostnader i landet.

Samtidig som president Emmanuel Macron nå befinner seg i England for NATO-toppmøte, er det rigget for storstreik i hjemlandet. Onsdag kveld vil tog komme til å stanse, og fra torsdag går arbeidere i flere sektorer over hele landet ut i streik.

Grunnen er Macrons ønske om å innføre en ny pensjonsordning, en reform han gikk til valg på, og den siste, store reformen han ennå ikke har fått gjennomslag for.

Ifølge Franck Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, bunner misnøyen i at regjeringen vil ha arbeidere over i en felles modell, i tillegg til at utregningen for pensjon skal endres.

– Det er en allmenn frykt for at det nye systemet kommer til å føre til at man må jobbe lenger før man når pensjonsalder, i tillegg til at man også får lavere lønn, sier han.

Kan vare i flere måneder

Orban kaller streiken en «realiserende profeti», og sier at det kan bli vel så stort som gule vester-demonstrasjonene. Den er nemlig varslet å skulle vare helt frem til februar.

– Håpet blant tilhengere av streiken er at omfanget skal bli stort, mens det regjeringen naturlig nok ønsker å unngå det som skjedde med gule vester-demonstrasjonene i fjor, sier han.

Professor George Chabert ved NTNU, er enig med Orban. Han kaller torsdagen en «showdown» mellom makthavere og arbeidstagere.

– Det som er spesielt med denne streiken er at arbeidere innen offentlig sektor, være seg togarbeidere, brannvesen og skole går ut i streik. Det blir spennende å se hvem som gir etter først. Uansett vil det merkes godt, spesielt i Paris-området der mange er avhengig av tog for å komme seg til og fra jobb.

Charbert sier at morgendagens streik kan sammenlignes med det som skjedde i 1995, da arbeidere i offentlig sektor også gikk til storstilt protest mot innføring av en foreslått pensjonsreform. Den gangen varte streiken i litt over én måned. Ifølge tall fra franske myndigheter er det anslått at omtrent seks millioner arbeidsdager gikk tapt.

«Vil være kritisk dersom dette blir stort»

Både Chabert og Orban er klar på at denne streiken kan få konsekvenser for Macrons sjanser for å bli gjenvalgt.

Mens Chabert mener Macron vil forsøke å vinne stemmer ved å kjøre en tøff linje utenrikspolitisk, spesielt mot USA og Trump, sier Orban mye vil ligge og falle på hvem motstanderen under neste valg blir.

– Står han på sitt og får gjennomført reformen kan det inspirere til dialog, men det er vanskelig å vite hvor mye franskmennene kommer til å tåle av sosialt kaos, spesielt med de gule vestene i bakhodet. Det vil være kritisk for han dersom dette blir veldig stort, men samtidig: Blir det igjen Marine Le Pen, vil det uansett være vanskelig for henne å vinne. Det er det Macron satser på, sier Orban. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.