Macron slapp nyheten om at Frankrike nå er villig til å snakke med den syriske diktatoren på den felles pressekonferansen med USAs president Donald Trump torsdag kveld.

Macron svarte på direkte spørsmål om Frankrikes holdning til å snakke med Assad, nå som våpenhvilen i landet har holdt en ukes tid.

– Vi har endret vår holdning. Vi krever ikke lenger at Assad går av, sa Macron.

Macron begrunner dette med at Frankrike nå ønsker resultater for å få slutt på den seks år lange borgerkrigen. Men han trekker samtidig en «rød linje» som blant annet innebærer et ufravikelig krav om at Assad-regimet ikke bruker kjemiske eller biologiske våpen.

Macron sier Frankrike har forandret mening etter våpenhvileavtalen for Syria som ble fremforhandlet på G20-toppmøtet i Hamburg sist uke. Avtalen ble fremforhandlet av USA og Russland, Assad-regimets viktigste allierte.

Frankrike, EU og Vestens holdning til nå har vært at man forhandler ikke med Assad, og at Assad må gå av.

Terror og klima

Macron og Trump sa på pressekonferansen at samtalene deres torsdag har dreiet seg mye om terror og klima.

På terror er de to statslederne enige. Når det gjelder klima er de to enige om å være uenige.

Men Trump åpner nå døren på gløtt for Paris-avtalen, klimaavtalen han for noen uker trakk seg fra.

– Noe kan skje med Paris-avtalen. Vå får se. Hvis det skjer noe er det bra. Hvis det ikke skjer noe er det også ok, sa Trump.

Forsvarer Russland-møte

Trump benyttet også anledningen til å forsvare eldstesønn Donald Trump jr. og hans møte med den russiske advokaten Natalia Veselnitskaja.

Trump understreket at junior ikke har gjort noe galt. Han mener det er helt vanlig og greit med slike møter, selv om det er med utlendinger med drittpakker om politiske motstandere.

– Jeg tror de fleste ville tatt et slikt møte. Det er helt normalt, sa Trump.

Trump benekter fortsatt ethvert samarbeid med Russland.(Vilkår)

Båtkaptein Vedum: Skal du imponere med båt, kjør sakte inn i havna
Som ung ville Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum imponere på en dame, det endte med båthavari. I partilederens sommerparadis Mjøsa lader Vedum opp til valgkamp.
02:15
Publisert: