De varslede økningingen i bensin- og dieselavgifter kommer dermed ikke kommer til å tre i kraft 1. januar som tidligere varslet.

Målet med regjeringens retrett er å få en slutt på de voldsomme protestene som har herjet de siste par ukene. I tillegg til utsettelsen, vil regjeringen innføre tiltak for å bedre levestandarden for lavinntektsfamilier, melder AFP.

Myndighetenes varslede avgiftsøkninger har bidratt til landsomfattende protester og regelrette opptøyer mot president Emmanuel Macrons regjering.

Også planlagt økning i strøm- og gasspriser, samt innskjerping av utslippsbegrensninger på kjøretøy, legges nå på is, ifølge Macrons partifeller.

Macron har sagt at avgiftsøkningene er helt nødvendige for å få ned utslippene og innfri klimakuttmålene.

Gateslag

Demonstrasjonene begynte som en grasrotprotest i regi av en bevegelse som kaller seg De gule vestene, mot en planlagt avgiftsøkning på drivstoff. Demonstrasjonene har senere utviklet seg til en bredere bølge av motstand mot økende levekostnader, skatter og avgifter og Macron-regjeringens økonomiske reformer.

Paris har de siste tre helgene vært preget av omfattende og dels voldelige protester. I helgen utviklet demonstrasjoner seg til rene gateslag. Da ble over 130 personer skadd og 400 pågrepet under opptøyene, som omtales som de voldeligste i hovedstaden på lang tid.

Trusler

Demonstrantene krever ikke bare stans i økningen i drivstoffavgiftene. De krever også høyere minstelønn og at regjeringen gjeninnfører formuesskatt for høytlønnede – en skatt som ble avskaffet i fjor.

Næringslivsledere har advart om at demonstrasjonene kunne skremme unna juleshoppere i den hektiske innspurten frem mot jul.

Finansminister Bruno Le Maire opplyste mandag at hotellreservasjonene har falt mellom 15 og 20 prosent siden protestene begynte.

Masseprotester har gjentatte ganger gjennom historien tvunget franske presidenter til å foreta helomvending, men Macron har så langt vist seg som en lite fleksibel reformpolitiker, og med evne til å stå imot presset.

– Jo lenger dette pågår, desto høyere blir den politiske kostnaden, sier Bruno Cautres ved forskningsinstituttet Cevipof.

Høye skatter

Fra sidelinjen har høyrepopulistiske Marine Le Pen heiet på demonstrantene. Hun har bedt Philippe «avslutte konfrontasjonslinjen som Emmanuel Macron har stått for de siste tre ukene».

Flere partier både i sentrum-høyre-landskapet og på venstresiden har også uttalt at de støtter protestene.

Finansminister Le Maire mener løsningen som må til for å bedre franske familiers kjøpekraft, er å redusere det generelle skattetrykket i Frankrike. Landet har noen av Europas høyeste skatter.

– Vi må få fortgang i arbeidet med å redusere skattene. Men for å gjøre det, må vi også sette opp farten for å redusere offentlige utgifter, sier Le Maire.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Kjetil Wiedswang: Julespøkelset over Europa
DNs politiske julekalender | Luke 4: I tiåret Karl Marx skrev kommunismens manifest formet Charles Dickens den moderne borgerlige julen.
01:41
Publisert: