Den franske presidenten har ledet klart på meningsmålingene foran andre valgomgang, men gapet mellom de to kandidatene i den første prognosen er større enn det som ble spådd på noen av målingene, skriver The Guardian.

Ifølge flere medier erkjenner Marine Le Pen nederlaget i det franske presidentvalget.

Ifølge den første valgprognosen fra valget får Le Pen 41,8 prosent av stemmene, mens Macron får 58,2 prosent.

Frankrikes valgsystem er bygget opp slik at man i en første runde har flere kandidater å stemme på. Dersom ingen av disse får over 50 prosent av stemmene, hvilket ingen gjorde, går de to kandidatene med flest stemmer videre til en andre valgrunde.

Denne ble avholdt søndag mellom sosialliberale Emmanuel Macron og høyrepopulistiske Marine Le Pen. Før andre runde var det knyttet spenning til om Macron ville klare å få et flertall av stemmene til de mer venstreorienterte velgerne, slik han gjorde for fem år siden.

De foreløpige resultatene viser en større seier for Macron enn det snittet av de siste meningsmålingene før valget viste.

Lav valgdeltagelse

Samtidig anslår franske medier at 28,2 prosent av velgerne valgte å sitte hjemme på valgdagen. Det vil i så fall være det høyeste tallet hjemmesittere siden 1969.

Tallet er basert på målinger fra tre ulike meningsmålingsinstitutter i Frankrike, gjengitt av flere franske medier søndag.

I første runde av presidentvalget 10. april var andelen hjemmesittere på 26,3 prosent.

Løfter

Macron har kommet med en rekke løfter til franske velgere i år, blant annet full sysselsetting og reform av pensjonssystemet. Under valgkampen ble han kraftig kritisert for å engasjere seg for sent og skape for lite entusiasme.

I en alder av 39 år ble Macron i 2017 valgt som Frankrikes president for partiet han selv grunnla året før, kalt La République en marche! – på norsk Republikken fremover!

Den gang vant Macron over Le Pen med 66,1 prosent av stemmene, mot Le Pens 33 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.