– President Jacques Chirac sovnet stille inn i dag morges, omgitt av sin familie, sier hans svigersønn Frederic Salat-Baroux, ifølge NTB.

Jacques Chirac døde torsdag. Han ble 86 år gammel.

Pariseren Chirac var aktiv politiker på høyresiden i over 40 år. Han ble valgt inn i nasjonalforsamlingen i 1967, hadde statsrådsposter i flere regjeringer og var statsminister i to perioder. Han hadde også den mektige stillingen som borgermester i Paris i en årrekke.

President med et brak

I 1995 kunne han flytte inn i Elyséepalasset etter en imponerende sluttspurt i presidentvalgkampen.

På den internasjonale arenaen startet hans presidentkarriere med et brak. De kjernefysiske prøvesprengningene i Stillehavet fikk oss til å lete opp Mururoa-atollen på kartet, og mange boikottet fransk vin.

Det smalt like høyt noen år etterpå, da han sa høyt og tydelig «NON» til å være med i krigen mot Irak. Frankrikes holdning fikk USAs daværende president George Bush til å slå fast at «french fries» heretter skulle døpes om til «freedom fries».

Opportunisme

På den innenrikspolitiske fronten var han langt mindre markant. Det britiske magasinet The Economist omtalte ham som en mester i politisk opportunisme, mer opptatt av å sikre seg makten enn av hva han skulle bruke den til.

Han lovte å få fart på økonomien, få flere i arbeid, og motarbeide den sosiale oppsplittingen av landet.

Etter tolv år med Chirac som president var arbeidsløsheten enda høyere, statens gjeld hadde vokst raskt og de multietniske forstedene, les banlieues, hadde vært gjennom flere uker med voldsomme opptøyer.

Riktig nok ble Chirac gjenvalgt med stort flertall i 2002, da Jean-Marie Le Pen fra Front National overraskende kom seg videre til andre valgomgang. Dermed holdt sosialistene seg for nesen og stemte Chirac, for å unngå Le Pen.

Innen EU dannet Jacques Chirac et radarpar med Tysklands daværende statsminister Gerhard Schröder. Bildene av de to sammen under 60-årsmarkeringen for D-dagen i Normandie ble selve symbolet på forsoningen mellom de to tidligere erkefiendene.

Men da Chirac i 2005 utlyste folkeavstemning om en grunnlov for EU, sa flertallet av franskmenn nei.

Dømt for korrupsjon

Chirac skulle oppleve å bli historisk også etter at han gikk av som president. I 2007 ble han den første tidligere franske statslederen som ble dømt for korrupsjon og misbruk av makt.

Saken gjaldt forhold på begynnelsen av 1990-tallet, da Chirac var ordfører i Paris. Ifølge dommen tappet han kommunekassa i Paris ved å opprette fiktive kommunale stillinger for sine politiske medarbeidere, som i virkeligheten arbeidet for Chiracs konservative gaullistparti.

Den uventede dommen på to års betinget fengsel møtte blandede reaksjoner. Han var ingen populær person da han gikk av som president. Men som ekspolitiker klarte han å erobre en slags bestefarsrolle som folk fikk sympati for. Han toppet flere popularitetsmålinger. Mange mente det var urettferdig å dømme en gammel mann med dårlig helse og sviktende hukommelse, og at det fantes langt verre skurker blant politikerne.

Andre, blant dem norsk-franske Eva Joly, mente dommen sendte et riktig og viktig signal, særlig til Frankrikes politiske elite: Alle er like for loven.

Jacques Chirac har hatt dårlig helse i flere år. Han ble rammet av slag i 2005 og led ifølge sine leger av alvorlige og irreversible nevrologiske problemer.

Blant Chiracs mange ordener og æresbevisninger er også storkors av St. Olavs Orden og Den Kongelige Norske Fortjenstorden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.