Meningsmålingene har vært en ellevill berg-og-dalbane i månedene før presidentvalget i Frankrike. Og det er ikke slutt ennå. Akkurat da målingene var i ferd med å stabilisere seg i slutten av mars, begynte Mélenchon å krype oppover.

På få uker har oppslutningen svulmet fra mellom 11 og 12 prosent til rundt 18 prosent. I flere målinger har han nådd helt opp til tredjeplass – over konservative François Fillon.

Det har skapt nervøsitet i teten. I ytterste konsekvens kan valget bli et oppgjør mellom Jean-Luc Mélenchon på ytre venstre og Marine Le Pen på ytre høyre.

Velgere på vandring

Førsteamanuensis Franck Orban ved Høgskolen i Østfold sier han er spent på om fremgangen kan fortsette.

Så langt har Mélenchons strategi vært å tømme Sosialistpartiets kandidat Benoît Hamon for velgere. Men den potten er snart tom. Skal Mélenchon vokse enda mer, må han hente velgere andre steder, forklarer Orban.

Han er likevel ikke i tvil om at Mélenchon har appell.

– Velgerne er på vandring. De er ute etter noen som snakker klart og tydelig, og som har en sterk personlighet og et sterkt program. Det er akkurat det Mélenchon kan by på, sier Orban til NTB.

Radikalt program

Mélenchons politiske program er radikalt. Han er svært kritisk til EU, vil ha Frankrike ut av Nato og er vennlig innstilt overfor Russland.

Mélenchon vil også kutte arbeidsuken til 32 timer fra 35 timer i dag. Pensjonsalderen vil han sette ned igjen til 60 år. I tillegg vil han kvitte seg med atomkraftverkene, som i dag står for 75 prosent av kraftproduksjonen i Frankrike.

Økt skatt for de rike skal betale for styrking av den offentlige velferden. Lønn over 33.000 euro i måneden skal skattes 100 prosent.

Økt eksponering

Det var etter den første TV-debatten mellom presidentkandidatene at Mélenchon virkelig begynte å stige på gallupen. Orban påpeker at han får større eksponering i mediene nå, og at han også har hatt en vellykket strategi for å nå direkte ut til velgerne.

– Han har en personlighet, en stil og et talent som taler som kommer bedre frem enn før, sier Orban.

Han mener 65 år gamle Mélenchon tjener på at han representerer et klart brudd med det etablerte, samtidig som han har lang erfaring fra politikken.

NUPI-forsker Pernille Rieker mener Mélenchon har likhetstrekk med Le Pen, selv om de ligger i hver sin ende av den politiske skalaen.

– Han har en enkel måte å snakke på og spiller på en populistisk retorikk som gjør ham til et alternativ til Le Pen, sier hun.

Stor usikkerhet

Venstreradikaleren har et stort gap å fylle hvis han skal ta igjen Le Pen og sentrumskandidaten Emmanuel Macron. De to ligger i dag klart best an til å gå videre til annen valgrunde, begge med en oppslutning på rundt 23–24 prosent.

Men usikkerheten er stor. Mange velgere sitter på gjerdet, og mange er usikre på om de har valgt riktig kandidat. Rieker vil ikke utelukke et valgsjokk der det er fløykandidatene Mélenchon og Le Pen som går videre, mens de etablerte partiene i sentrum står ribbet tilbake.

– Det vil i så fall bli en uventet dreining som jeg bare for noen uker siden ikke ville sett komme, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se trailer: «Den lykkeligste dagen i Olli Mäkis liv»
Ikke som ventet. «Den lykkeligste dagen i Olli Mäkis liv» rusler mot et tradisjonelt klimaks mens den egentlig handler om noe helt annet.
01:41
Publisert: