Marine Le Pen sikret seg for første gang plass i den franske nasjonalforsamlingen etter helgens valg. Men partiet hennes Nasjonal Front gjorde det elendig.

– For Nasjonal Front var valget en kjempeskuffelse. Det blir turbulent fremover der Le Pens posisjon vil bli utfordret, sier Franck Orban, franskmann og førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold.

Frankrike-ekspert Franck Orban.
Frankrike-ekspert Franck Orban.

Han sier partiet nærmest kollapset mellom de to valgomgangene til presidentvalget i mai, noe som avspeilet seg nå i valget til ny nasjonalforsamling. Selv om partiet økte antall seter fra to til åtte.

Tilbake til røttene

Orban tror partileder Le Pen nå vil bli presset til å ta Nasjonal Front tilbake til røttene, etter at partiet mislyktes med «spagaten» i dette valget der hun forsøkte å appellere både til høyre- og venstresiden.

Han tror det nå kommer en diskusjon om både partiets linje og ledelse. Etter at valget var en fiasko både for Le Pen og hennes mentor Florian Philippot, som er partiets strateg og kampanjesjef.

– Jeg tror i utgangspunktet ikke hennes posisjon som leder er truet. Men hun vil bli tvunget til en høyredreining til de tradisjonelle verdiene, og en mer rendyrket innvandringsmotstand, sier Orban.

Han tror også EU-motstanden vil nedtones, og at partiet må ta inn over seg at selv blant deres egne velgere er det ikke flertall for at Frankrike skal gå ut av eurosamarbeidet.

En scene for Le Pen

Men Orban påpeker at alt ikke er mørkt og trist for Le Pen.

– Marine Le Pen kom tross alt inn, selv om partiet skuffet. Hun får nå en scene i nasjonalforsamlingen, der hun vil lage et spetakkel uten sidestykke, sier Orban.

Han tror Le Pen og venstreradikale Jean-Luc Mélenchon vil danne en de facto opposisjon i nasjonalforsamlingen som vil lage mye støy. Selv om de ikke har særlig sjanse til å få gjennomslag, er de stort sett enige i den økonomiske politikken.

Første svar på om Le Pen, og Mélenchon, lykkes fremover blir i europavalget i 2019.

– Protestpartiene pleier å gjøre det bra i europavalgene på grunn av forholdstallsvalg. Dette blir det første viktige valget, sier Orban.(Vilkår)

Juni kan være så hektisk for småbarnsforeldre at noen drømmer om å havne på sykehus for å få litt fred
– En gang var juni sol og utepils, nå er det bare stress
02:21
Publisert: