I Parc De Villette i Paris 19. distrikt mener Swan (19) at de to  presidentkandidatene egner seg best som skyteskiver. Mens mange av byens innbyggere tar turen innom valglokalene, kaster han og studentvennene tennisballer på plakater med politikere.

- Jeg har ikke stemt i dag. Det er ikke fordi jeg ikke gidder, men fordi ingen av de to kandidatene er egnet til å ledere for Frankrike, sier han og smeller en tennisball mot ansiktet til Marine Le Pen. 

Ingen kandidater

Studenten sier han har vært vitne til ett av av de mest surrealistiske presidentvalgene noensinne i Frankrike. For første gang i den femte republikks historie går verken høyresiden eller venstresiden videre til annen omgang i presidentvalget. Swan oppgir flere grunner til at han er så misfornøyd med utfallet.

I Parc De Villette i Paris mener ungdommer at presidentkandidatene egner seg best som skyteskiver.
I Parc De Villette i Paris mener ungdommer at presidentkandidatene egner seg best som skyteskiver. (Foto: Linda Næsfeldt)

- De to er forferdelige kandidater på hver sin måte. Marine Le Pen er en fascist og en xenofob, mens Macron kun representerer næringslivets interesser.

- Han sier han vil styre Frankrike som en oppstartsbedrift. Det er ikke det jo ikke sånn man styrer et land, sier fortsetter han.

Stemmer blankt i protest

De fleste studentene i parken stemte på venstreradikale Mélenchon i den første runden av presidentvalget.  Han kom på fjerdeplass med over 19 prosent av stemmene, og ble dermed slått ut av valgkampen.  I ettertid har Mélenchon nektet å støtte både og Macron og Le Pen. Mélenchon har også nektet å oppfordre sine sju millioner velgere til å støtte de to kandidatene i søndagens siste og avgjørende valgrunde.

Ifølge en rekke spørreundersøkelser gjengitt i franske medier har har flesteparten av Mélenchons velgere svart at de vil la være å stemme eller stemme blankt. Kun en tredel oppgir at de vil stemme på Macron.

Varsler svakt oppmøte

Det er ventet at færre franskmenn vil gå til urnene under søndagens valg. Meningsmålinger fra IFOP, gjengitt av NTB, indikerer at 27 prosent av velgerne ikke vil stemme under søndagens valg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.