VG får torsdag bekreftet at SAS stanser salg av alle Freia-produkter, etter at morselskapet Mondelez ble svartelistet av Ukraina tidligere i år.

– Vi har tatt bort produkter fra Mondelez, som er på Ukrainas International War Sponsors list. Dette handler om at vi tar bort produkter fra Mondelez. Vi kommer til å ta inn erstatningsprodukter, så det blir sjokolade og snacks om bord, sier SAS' pressesjef Tonje Sund til avisen.

Det var i slutten av mai at Ukraina plasserte matvaregiganten Mondelez på svartelisten, og anklaget den for å bidra til Russlands krigskasse.

Mondelez oppga i sin siste årsberetning at virksomheten i Russland står for fire prosent av selskapets totale omsetning. Ettersom selskapet i fjor omsatte for nærmere 350 milliarder kroner, tilsvarer dette rundt 14 milliarder kroner, skrev NTB.

Mondelez har rundt 3000 ansatte i Russland og er ifølge Kyiv School of Economics markedsledende innenfor salg av kjeks og sjokolade i Russland.

– De har tre fabrikker der og bidrar gjennom sin produksjon i Russland til å betale skatt til den russiske statskassen, sa Jakob Hedenskog til nyhetsbyrået. Han er analytiker ved Senter for Øst-Europa-studier ved Utenrikspolitiska instuitutet i Sverige.

Freia ble kjøpt opp av Kraft Foods i 1983 og endret navn til Mondelez International i 2012.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.