En nøkkelindikator fra Conference Board viser at den amerikanske økonomien beveger seg sakte mot en resesjon. De ti komponentene i Leading Economic Index falt for tiende måned på rad i desember, ifølge rapporten som kom denne uken.
– Det var en bred svekkelse hos de ledende indikatorene, noe som tyder på en forverring for arbeidsmarkedet, produksjon, boligbygging og finansmarkedene i månedene fremover. Den overordnede økonomiske aktiviteten vil sannsynligvis bli negativ de kommende kvartalene før den tar seg opp i årets siste kvartal, sier økonomidirektør Ataman Ozyildirim i en uttalelse.
– Drastisk økning
Situasjonen er svært annerledes i fremvoksende økonomier i Asia og Sør-Amerika. Det er høy aktivitet i India, de største økonomiene i Sørøst-Asia og Kina er også i ferd med å reise seg igjen etter å ha lagt bak den nest svakeste økonomiske veksten siden 1977.
– Utsiktene for fremvoksende økonomier ser bedre ut enn hva de gjorde for bare noen uker siden, skriver sjeføkonom for fremvoksende markeder hos Capital Economics, William Jackson, i en ny rapport.
Analyse- og rådgivningsselskapet har vurdert de siste økonomiske statistikkene for fjorårets siste måneder, og realtidsdata og høyfrekvensindikatorer som hentes inn fortløpende. Kollektivreisende i kinesiske byer nærmer seg en normalsituasjon.
– Mobilitetsdata fra Kina de siste ukene er på vei tilbake til 2019-nivået. Denne utviklingen vil ha ringvirkninger for andre fremvoksende økonomier. For det første vil utgående turisme fra Kina få en drastisk økning. Destinasjoner som Hongkong og land i Sørøst-Asia vil være de største mottagerne, ifølge Williams.
Fremvoksende økonomier rykker fra
Omsetningen fra kinesiske turister i den thailandske reiselivssektoren utgjorde nesten fire prosent av landets bruttonasjonalprodukt i 2019. Rundt 11 millioner kinesiske turister besøkte landet før pandemien. Singapore, Kambodsja og Vietnam er også populære feriemål.
Gjenåpningen av Kina vil også gi drahjelp for fremvoksende økonomier i andre verdensdeler.
– Råvareeksportørenes omsetning vil ta seg opp på grunn av høyere råvarepriser, noe som kommer land i Midtøsten og Latin-Amerika til gode, skriver Capital Economics.
Analyse- og rådgivningsselskapet har oppjustert egne vekstprognoser for 2023 for fremvoksende økonomier. Nå ventes det en gjennomsnittlig vekst på 3,5 prosent for hele året.
– Vi venter nå at veksten i fremvoksende økonomier i 2023 vil overgå industrilandene med den høyeste marginen siden 2013, konkluderer William Jackson hos Capital Economics.
– Hvert tiår er det en ny leder
De kinesiske markedene holder stengt hele denne uken i forbindelse med kinesisk nyttår og for å feire harens år. Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen steg med 51 prosent fra bunnen i slutten av oktober frem til siste handelsdag i forrige uke.
Samleindeksen MSCI Emerging Market Index har steget med 23 prosent i samme periode. Børsindeksene i Peru og Mexico har steget kraftig på kort tid. Den amerikanske S&P 500-indeksen er til sammenligning 3,5 prosent høyere på like under tre måneder.
Den amerikanske finansinstitusjonen Morgan Stanley, som forvalter 1300 milliarder dollar på vegne av klienter, mener mulighetene ligger utenfor USA.
– Hvert tiår er det en ny leder i markedet. På 2010-tallet var det amerikanske aksjer og store tek-selskaper. Lederne i dette tiåret kan klart bli fremvoksende markeder og internasjonale selskaper, sier direktør Jitania Kandhari, som også er leder for makroøkonomisk analyse for fremvoksende markeder, i et intervju med Bloomberg.
Hun anbefaler investorer om å være selektive.
– Alt som ikke fungerer for Kina fungerer for India. De har en voksende befolkning, lavere gjeld. Kina befinner seg midt i av-globaliseringsstormen, sier hun.
Hun mener at land som Indonesia, Thailand, Vietnam og Mexico vil komme ut som vinnere fra det pågående skiftet i de globale forsyningskjedene.
– Flyttingen av forsyningskjeder vekk fra Kina skaper ny produksjonskapasitet og utenlandske investeringer i andre fremvoksende markeder. Det fungerer som en vekstmultiplikator i disse økonomiene, sier Kandhari.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.