Fredag møtes lederne av G20-landene til det to dagers lange toppmøte i Argentinas hovedstad Buenos Aires.

Her samles hovedpersonene bak noen av de største problemene som rår i verden i dag: Handelskrigen mellom USA og Kina, Storbritannia som er på vei ut av EU, verdens kamp mot klimaendringer og drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. I tillegg har striden mellom Russland og Ukraina blusset opp igjen ved Krimhalvøya.

Fokus på Trump og Putin

De fleste politiske ledere bak de nevnte konfliktene er ventet å delta under møtet i Argentina, men det blir nok mer fokus på forholdet mellom USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin, enn på det G20 egentlig var opprettet for.

Gruppen startet i 1999 som et samarbeid om det internasjonale finanssystemet, og består av de 19 største nasjonale økonomiene i verden, samt EU. Norge er ikke med.

Til sammen representerer landene rundt 80 prosent av verdensøkonomien.

Nasjonalistiske ledere

I 2008, da verdensøkonomien var rammet av finanskrisen, ble det etablert G20-toppmøter, og ved det første møtet samme år sto de sammen om å løse krisen.

Men ifølge det franske nyhetsbyrået AFP er samholdet fra den gang forsvunnet. Ikke bare fordi en av de mer stabiliserende faktorene i den internasjonale ledergruppen, Tysklands statsminister Angela Merkel, er på vei ut, men også som følge av den økende proteksjonismen og nasjonalismen blant G20-medlemmer.

Trump har ledet an i denne trenden med sin politikk basert på «Amerika først». Også Italia, Mexico og Brasil har det som betegnes som populistiske ledere. I tillegg har Storbritannias statsminister Theresa May nok med å sørge for at hennes land kommer økonomisk og helskinnet ut av skilsmissen med EU.

Skuffende toppmøter

– Jeg vil si at G20 har mistet den energien organisasjonen hadde den gang under den globale finanskrisen i 2008 til 2009, sier visedirektør for Senter for strategiske og internationale studier, Matthew Goodman til AFP.

– De siste toppmøtene har på en eller annen måte vært skuffende, spesielt når det gjelder handelsområdet, sier han og tilføyer at han regner med det vil bli tilfellet igjen.

Truer med å avlyse møte

Men det vil bli snakket om handel, i hvert fall mellom USA og Kina.

John Bolton, den nasjonale sikkerhetsrådgiveren i Det hvite hus, sier ifølge nyhetsbyrået DPA at Trump vil holde en rekke bilaterale møter, blant annet med Kinas president Xi Jinping hvor fokuset vil være på handelsstriden mellom de to landene.

Trump skal etter planen også møte Putin, Merkel og Japans statsminister Shinzo Abe. Men etter russernes angrep mot ukrainske skip i helgen, har Trump truet med å avlyse møtet med Putin.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Det har kostet ti år av livet mitt. Ti år som jeg aldri får tilbake igjen. Her er Linda Johansens gründerråd.
02:54
Publisert: