Det har vært hektisk møtevirksomhet i forkant av helgens G20-møte på Bali – gudenes øy i Indonesia. G20-gruppen består av verdens 19 største økonomier og EU, de representerer rundt 80 prosent av verdensøkonomien, 75 prosent av verdenshandelen og to tredjedeler av befolkningen.

I motsetning til G7-gruppen, som består av de største vestlige demokratiene og Japan, er Kina, Russland, India, Brasil og Saudi-Arabia medlemmer i G20-gruppen, som fikk en ny rolle etter finanskrisen i 2008.

Kina langer ut mot USA

Frem til like før utenriksministermøtet starte,r har det vært spekulasjoner om boikott fra blant annet USA. Dette har ikke skjedd. Utenriksminister Antony Blinken er på plass, og skal blant annet ha møte med sin kinesiske kollega, Wang Yi – for første gang siden i 2021.

Wang er midt inne i en flere uker lang reise i Asia og stillehavsregionen, hvor han forsøker å bygge støtte for Kina. Kina kritiserte Nato og G7-landene før toppmøtet startet.

– Washington overholder internasjonale regler kun når det passer dem. Den såkalte regelbaserte, internasjonale ordenen er i realiteten en lov som er laget av en håndfull land for å tjene USAs egeninteresse, sa pressetalsmann Zhao Lijian i det kinesiske utenriksdepartementet på onsdag.

Russlands statsminister Sergei Lavrov er allerede på plass, og hadde et møte med sin kinesiske kollega på torsdag. Han planlegger å bane vei for president Vladimir Putins deltagelse på selve toppmøtet om fire måneder, hvor også USAs president Joe Biden etter planen skal delta.

– Verden utvikler seg på en langt mer komplisert måte, sa Lavrov før G20-møtet startet.

Vil unngå et katastrofemøte

Indonesias president Joko «Jokowi» Widodo har reist i skytteltrafikk de siste ukene. Han har møtt lederne for G7-landene i Madrid, Japans statsminister, Ukrainas president, og avsluttet reisen med et møte med Putin i Moskva før han satte turen tilbake til Jakarta.

– Jokowi håper sannsynligvis å fremstå som en verdensleder og rett og slett unngå et katastrofalt toppmøte, sier seniorforsker Joshua Kurlantzick ved Council on Foreign Relations, til The Guardian.

Den indonesiske presidenten ønsker at G20-møtet også skal fokusere på de mange utfordringene fremvoksende økonomier står overfor. Sri Lankas økonomi har kollapset fullstendig på kort tid, og andre land står på randen av en katastrofe med matvaremangel og energikriser.

– Det er viktig å besøke land og holde møter, ikke bare for indonesiere, men for andre land for å forhindre at befolkningen havner i ekstrem fattigdom og sult, sa Jokowi før han reiste til Europa i slutten av juni.

Indonesias utenriksminister Retno Marsudi forsvarte sent torsdag kveld at Russlands utenriksminister er på plass.

– Det er viktig for vertskapet å lage en atmosfære som passer alle. G20-møtet er en mulighet for fremgang, sa hun.

Mot hungersnød

Over 424 millioner mennesker i Asia opplevde sult i 2021, ifølge en rapport fra Food Security and Nutrition in the World (SOFI). Det er en økning på nesten 30 millioner på to år. Dette var før Ukraina-krigen, som har sendt prisene på matvarer til værs.

FNs matvareindeks har steget med 23 prosent på 12 måneder. En ny undersøkelse viser at to tredjedeler av Sri Lankas befolkning har blitt tvunget til å redusere hvor mye mat de spiser på grunn av den økonomiske krisen.

– Det er over 50 millioner mennesker som nå bare er et lite skritt fra hungersnød. Svimlende. De globale matvaremarkedene er blitt kastet ut i kaos med skyhøye priser og eksportforbud, det er en grunnleggende matvaremangel som har spredt seg langt utenfor Ukrainas grenser, sier direktør Patrick Beasley i FNs matvareprogram.

34 land hadde innført eksportrestriksjoner på matvarer og kunstgjødsel ved utgangen av juni. Indonesia har i en periode forbudt eksport av matolje, noe som har sendt prisene høyere og ført til mangel på soyaolje i India. Malaysia har innført eksportforbud på kylling.

«Handelsrestriksjoner fører til den verste matvarekrisen på et tiår. Krigen i Ukraina har ført til unødvendig lidelse for de mest sårbare menneskene overalt. Det globale samfunnet har en plikt til å samarbeide for å bedre matvareflyten, slik at elendighet fra sult ikke gjør dette verre», skriver Verdensbankens direktører, Mari Elka Pangestu og Axel van Trotsenburg, i et innlegg før G20-møtet starter.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.