Matvareprisene har steget med 7,2 prosent i de største industrilandene i verden det siste året. I fremvoksende markeder utenfor Kina er matvareinflasjonen på hele 13,6 prosent, ifølge Capital Economics.
Analyse- og rådgivningsselskapet forklarer dette med høye drivstoff- og gjødselpriser, vær- og klimaendringer, mangel på arbeidskraft og Ukraina-krigen.
«Økende matvarepriser ligger som skyer over de globale økonomiske utsiktene. Selv om matvareinflasjonen bør falle kraftig neste år, vil den forbli høy på kort sikt. Dette tærer ytterligere på husholdningenes kjøpekraft. Matvareinflasjonen vil dessuten være en av flere årsaker til å sette opp renten», skriver Capital Economics.
– Problemet er krigen
Indonesias president Jokowi «Joko» Widodo er vertskap for årets G20-møte i Jakarta i november. I grupperingen av verdens største økonomier, som fikk en ny og viktig rolle etter finanskrisen i 2008, inngår også Russland.
– Det viktigste jeg er opptatt av er matvarepriser, sier den indonesiske presidenten i et intervju med CNBC Asia.
Han har invitert sin russiske kollega, president Vladimir Putin, til toppmøtet. President Jokowi skal delta under helgens G7-møte i Tyskland, og ifølge indonesiske medier har han planlagt å møte Putin i Moskva. Dette er ikke bekreftet.
– Vi ønsker at krigen i Ukraina stanser, løses via forhandlinger slik vi alle kan konsentrere oss om økonomiske spørsmål. Hvis ikke vil dette aldri bli over. Dette er farlig for mange land, spesielt utviklingsland. Det er et problem her, og problemet er krigen, sier den indonesiske presidenten.
Indonesia har innført midlertidig eksportforbud av palmeolje flere ganger hittil i år etter at prisene skjøt i været for lokale forbrukere. Indonesia er verdens største palmeoljeeksportør, som benyttes i alt fra sjokolade til sjampo.
– Mer sårbare
Matvareprisene i Asia utenfor Japan steg med 5,9 prosent i mai, sammenlignet med for ett år siden. I fjorårets siste måned var matvareinflasjonen på 2,7 prosent, ifølge den japanske finansinstitusjonen Nomura.
Det er en forsinkelse på rundt seks måneder før den globale matvareinflasjonen rammer Asia-regionen. Det som startet med høyere priser på korn og matolje, er i ferd med å spre seg gjennom verdikjeden til kjøtt, ferdigmat og dyrere mat på utesteder.
«I motsetning til industriland ser utviklingsøkonomiene i Asia ut til å være mer sårbare for matvareinflasjon, gitt den større andelen matvarer utgjør i konsumprisindeksen. Likevel er det forskjeller. India, Thailand og Filippinene har sett en akselerasjon i matvareprisene. I Kina og Vietnam er de fortsatt på svært lave nivåer», skriver finansinstitusjonen ANZ i et notat.
Singapore, som importerer alt av mat, venter at matvareinflasjonen vil dobles, fra 4,1 prosent til 8,2 prosent i andre halvår. I India anslår Nomura at matvareinflasjonen vil nå en topp på 9,1 prosent. Det er press på lønningene i blant annet Indonesia og Filippinene.
FNs matvareindeks har falt svakt i april og mai, men kurven av landbruksprodukter var 22,8 prosent høyere i mai, enn for ett år siden.
Notorisk vanskelige å forutsi
Ifølge Nomura kan prisen på ris, som så langt ikke har steget, bli det neste produktet som blir dyrere. Årsaken er at mange begynner å se på alternativer til kornprodukter.
– Vi må overvåke risprisen tett fremover. Økte hvetepriser kan føre til at ris blir et alternativ, noe som gir økt etterspørsel og reduserer lagerbeholdningene, sa Nomuras sjeføkonom, Sonal Varma, i et intervju med CNBC tidligere i juni.
Capital Economics innrømmer at landbruks- og matvareprisene er «notorisk vanskelige å forutsi», men gjør allikevel et forsøk. De tror matvareinflasjonen vil ligge på syv-åtte prosent ut året, før den faller til to prosent ved slutten av 2023.
«Forbrukernes forståelse av inflasjon er påvirket av prisene på nødvendige varer, som mat. Det kan føre til høyere inflasjonsforventninger», advarer Nomura.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.