Xi Jinping har holdt åpent hoff på Bali denne uken under G20-møtet og møtt statsledere fra hele verden. De neste tre dagene fortsetter det med møter i Bangkok, hvor årets Apec-møte er underveis. USAs president Joe Biden sender sin visepresident. Xi vil ha hovedrollen.
Budskapet fra den kinesiske presidenten er klart: Kina er på vei tilbake etter nesten tre år med restriksjoner og nedstengninger fra pandemien.
Kina ønsker stabile forhold
Kina har hatt et turbulent forhold til blant annet USA, Australia, Storbritannia og Canada de siste årene. Møtet mellom Canadas statsminister Justin Trudeau og Xi ble karakterisert som vellykket – før en video i etterkant spredte seg på onsdag.
– Alt vi snakket om i går er blitt lekket til mediene. Det er ikke slik vi gjør ting. Hvis vi skal være oppriktige må vi vise hverandre gjensidig respekt; hvis ikke er det ikke godt å si hva utfallet blir, sa Xi.
– I Canada tror vi på fri, åpen og ærlig dialog, parerte Trudeau, før Xi svarte med å si at de sammen skal tilrettelegge for et samarbeid, tok Trudeau i hånden, ga et avmålt smilt og gikk videre.
Xi har gjort et poeng av å møte vestlige ledere under G20-møtet på Bali. Under Apec-møtene i Bangkok, hvor statsledere fra nesten 30 land rundt Stillehavet deltar, skal Xi blant annet møte Japans statsminister Fumio Kishida.
– Det er et klart ønske fra Beijing om å vise at de ønsker å flytte forholdet til USA i en mer stabil retning. Alt dette er et signal til Vesten, snarere enn et signal om at de tar avstand fra Putin. Det er mer en avklaring og et signal om at de ønsker å finne en stabil vei videre, sier seniorforsker Raffaello Pantucchi ved Nanyang Technological University i Singapore til Bloomberg.
Oppjusterer Kina-vekst
Internasjonale finansinstitusjoner og tenketanker er i ferd med å ferdigstille økonomiske prognoser for neste år. Det er betydelig usikkerhet for verdensøkonomien – og Kina, som er verdens nest største økonomi. Resesjonsfrykten henger over vestlige land.
Den australske storbanken ANZ oppjusterte på onsdag Kinas vekstprognoser for 2023 – fra en tidligere prognose om en vekst i bruttonasjonalprodukt på 4,2 prosent, til 5,4 prosent. Årsaken er utsikter til en lettelse av koronarestriksjonene og økt støtte til eiendomssektoren.
Institute of International Finance (IFF) skriver i en ny rapport at de venter en vekst på 3,1 prosent i 2022 og at denne vil øke til 4,6 prosent i 2023.
Analysesjef for Kina, Gene Ma, lister opp en rekke motvinder som den kinesiske økonomien møter fra covid-restriksjoner og problemene i eiendomssektoren til lavere internasjonal etterspørsel etter kinesiske produkter. I første halvår var eksportveksten på 14,2 prosent. I oktober falt den med 0,3 prosent.
– Kina står foran motvinder på lengre sikt, blant annet en aldrende befolkning, avtagende urbanisering og avkarbonisering. Disse saktegående kreftene endrer ikke det nåværende vekstpotensialet på kort sikt drastisk, skriver Ma.
Siden Kina ble medlem av Verdens handelsorganisasjon i 2001 har den globale verdiskapingen nesten doblet seg med 90 prosent. Kinas bruttonasjonalprodukt er over fem ganger høyere og har stått for 31 prosent av den globale veksten. USA har stått for 10 prosent av veksten, ifølge Nikkei Weekly.
Japan på vei mot resesjon
Japan, som er verdens tredje største økonomi, har slitt med en svært svak valuta de siste månedene. Torsdag morgen kom handelsstatistikkene for oktober og disse viser en eksportvekst på 25,3 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Denne veksten var tre prosentpoeng under september.
Importen økte med over 53 prosent – hovedsakelig fra import av maskinutstyr. Underskuddet på handelsbalansen endte på 2162 milliarder yen (155 milliarder kroner) – like under rekorden på 2299 milliarder, som ble satt i september.
– Vi venter at investeringene hos Japans viktigste handelspartnere vil falle neste år. Gitt at maskiner og kjøretøy står for over halvparten av Japans eksport vil det resultere i en nedgang i eksporten, skriver Capital Economics i et notat.
Japan la frem økonomiske statistikker for tredje kvartal tidligere denne uken. Disse viste en nedgang i verdiskapingen på 1,2 prosent. Det var ventet en tilsvarende vekst.
– Vi forutsier en teknisk resesjon i første halvår 2023 ettersom eksport og kapitalinvesteringer vil svekkes i den globale nedgangsperioden, skriver analyse- og rådgivningsselskapet.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.